Windows 11, birçok eksik özellik ve yanılgıyla birlikte çıkış yaparken daima güncellemeler almaya devam ediyor. Öte yandan Windows 11 kullanıcılarının sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Windows 10 için dayanak sürerken birtakım kullanıcılar halinden mutlu. Pekala Windows 11’a yükseltmek mi mantıklı yoksa Windows 10’da kalmak mı?
Microsoft, Windows 11‘in piyasaya sürülmesine karşın en az 2025 yılına kadar Windows 10’dan özellikleri yahut güvenlik güncellemelerini kaldırmayı planlamıyor. Yazılım devi, Windows 11 21H2 sürümüne yükseltme yapamayan yahut yükseltmek istemeyen eski aygıtlar için güvenlik güncellemeleri yayınlayacak.
Güncelleme seçimi konusunda başınız karıştıysa, burada Windows 11 ile yaşayabileceğiniz eksikliklerden bahsedeceğiz, bunun sonucunda Windows 10’a bağlı kalmak isteyebilirsiniz. Ayrıyeten Windows 11 güncellemesi konusunda başınız karışıksa aklınızdaki birtakım soru işaretlerine tahminen karşılık bulabiliriz.
Windows 11’in çeşitli tasarım geliştirmeleriyle geldiğine kuşku yok, lakin bugün bir güncelleme yaparsanız kimi şeyler hoşunuza gitmeyebilir.
Başlat Menüsü
Windows 11 bildiğiniz üzere statik simgeler için canlı döşemelerle geliyor ve Başlat’a yerleştirilen uygulama simgelerinin boyutunu değiştirmek artık mümkün değil. Simgeleri gruplayamıyor ve hatta Başlat Menüsünün boyutunu değiştiremiyorsunuz. Microsoft ayrıyeten Başlat menüsünü tam ekranda açma seçeneğini de kaldırdı.
Yeni Başlangıç’taki tüm eksik özelliklerin listesi:
- Uygulama klasörü özelliği şu anda kullanılamıyor, lakin Windows 11 sürüm 22H2 ile geri dönecek biçimde ayarlandı.
- Sabitlenmiş uygulamaları kaldırmak yahut sadece tüm uygulamalar görünümüne sahip olmak mümkün değil.
- Ayarlar sayfalarını Başlat’a sabitleyemiyoruz.
Önerilen kısmı kaldırılamıyor. - Rozet dayanağı bulunmuyor.
Vazife Çubuğu
Windows 11’in misyon çubuğu açısından birçok olumsuz yanı olduğunu birçok kişi biliyor. Vazife çubuğu artık ekranın alt kısmıyla sonlu ve bu fonksiyonun geri dönüp dönmeyeceği muhakkak değil. Windows 11’in daha yeterli üretkenlik sunacağı düşünüldüğünde, uygulamalarda sürükle-bırak fonksiyonunun çalışmaması can sıkıcı ve uygumalar vazife çubuğuna sabitlenemiyor.
Yeni misyon çubuğundaki eksik özellikler şöyle:
- Misyon çubuğunun boyutunu ve pozisyonunu değiştiremiyorsunuz.
- Etiketlerin birleşimini kaldırmak mümkün değil.
- Belgeleri misyon çubuğuna sürükleyip bırakamazsınız, lakin bu özellik bu yıl içinde geri dönecek halde ayarlandı. Ek olarak, uygulama simgelerini vazife çubuğuna sabitlemek için sürükleyip bırakabileceksiniz ancak bu sırf masaüstlerindeki uygulamalar için çalışıyor.
- Tepsideki ses üzere sistem simgelerini devre dışı bırakamıyoruz.
- Microsoft, misyon çubuğundaki tam teşekküllü bir bağlam menüsünü kaldırdı, bu nedenle Vazife Yöneticisi’ni başlatma seçeneği eksik.
- Araç çubuğu takviyesi kaldırıldı. Artık adres, irtibat, masaüstü ve özel klasör eklemek mümkün değil.
- Windows 10’un pil kısmı kullanıcıların Güç Modunu süratle değiştirmesine müsaade veriyordu. Bu Windows 11 ile mümkün değil.
- Microsoft, Takvim etkinliklerini görüntüleme yahut ekleme özelliğini de kaldırdı.
Windows Gezgini
Belge Gezgini çabucak hemen tıpkı, fakat şu anda Windows 11’de kimi özellikler eksik:
- Bağlam (sağ tık) menüsünde yenileme seçeneği yok. Explorer bazen otomatik olarak yenilenemediği için bu bir sorun olabilir.
- Yeni bağlam menüsü, klasik sürümdeki tüm özellikleri desteklemiyor ve olağandan daha yavaş.
- Süratli erişim araç çubuğu kaldırıldı.
- Klasör önizlemeleri RTM derlemesinde desteklenmiyor, lakin bu sorun 22H2 sürümüyle giderilecek.
Windows 11’e daha evvel geçiş yaptıysanız siz de karşılaştığınız sıkıntıları, eksikleri ve canınızı sıkan her türlü durumu aşağıda yorum olarak belirtebilirsiniz. Windows 11 22H2 ‘Sun Valley 2’ güncellemesi yaz aylarında piyasaya çıkacak ve işletiminin sisteminin böylece daha stabil hale gelmesini bekliyoruz.