class=”cf”>
İlçede uzun senelerdir meyve sebze alım satımı icra eden Musa Koç ile Tekin Eren, 4 yıl ilkin hobi amaçlı 5 bin 137 metre yüksekliğinde bulunan Ağrı Dağı eteklerindeki 30 dönümlük çorak araziyi satın aldı.
Sondaj ile su bulup peşinden trafo kurdurarak bölgeye elektriğin gelmesini elde eden Koç ile Eren, kum fırtınası ve rüzgarın yoğun olduğu bölgede el ele vererek arazinin altyapısını 2 yılda tamamladı.
Türkiye-İran sınırının sıfır noktasına yakın bölgedeki araziyi vahaya dönüştüren ve sulama sistemi kuran iki dost, ilk kez geçen yıl meyve ve sebze üretimine geçmek için tohumları toprakla buluşturdu.
BAHÇELERİNDE 12 KİŞİYİ DE İSTİHDAM ETTİLER
class=”cf”>
İlk denemelerinde bahçelerinden tonlarca ürün alan iki dost, çevresi çorak arazilerden oluşan bostanlarında organik dereotu, reyhan, soğan, maydanoz, kişniş, semiz otu, turp, domates, biber, fasulye, kabak, patlıcan, kavun, karpuz, mısır ve ay çekirdeği yetiştiriyor.

Bahçelerinde 12 kişiyi de istihdam eden yatırımcı iki dost, yetiştirdikleri ürünlerini Ağrı-İran kara yolu üzerine kurmuş oldukları tezgahlarda satışa sunarak kazanç sağlıyor.
Musa Koç, Ağrı’nın topraklarının verimli bulunduğunu ve emek verildiğinde birçok ürünün yetiştirilebileceğini söylemiş oldu.

Satın aldıkları arazinin çorak bulunduğunu ve bostana dönüştürmek için oldukça emek harcadıklarını ifade eden Koç, şu şekilde konuştu:
“Bostanımız İran sınırına oldukça yakın noktada bulunuyor. Buradaki araziler genel anlamda çorak oluyor. Bostan oluşturmak hobimdi fakat sonrasında ticarete dönüştürdüm. Burada 300 tonluk su havuzlarımız var. Damlama, yağmurlama ve sulama sistemlerimiz var. Burada 12 çeşit yeşil sebze yetiştiriyoruz. Burada yok yok. Bir evin gereksinim işitebileceği tüm meyve ve sebzeleri üretiyoruz.”
Koç, aden hurması, kayısı, elma ve çeşitli meyve ağaçlarının da bostanda bulunduğunu belirterek, daha oldukça arazi alarak bahçesini büyütmeyi planladığını dile getirdi.
class=”cf”>

“‘BURADA ARPA BİLE YETİŞMEZ DİYENLER OLDU”
Emek verilen işte başarının kaçınılmaz bulunduğunu aktaran Koç, şunları kaydetti:
“Burası için oldukça emek verdik. ‘Burası çöldür, sıcağa dayanmaz, toprağı soğuğa dayanmaz, sele maruz kalmış bir topraktır, arpa bile yetişmez.’ diyenler oldu. Bostanımıza averaj 1 milyon lira harcadık. Buranın üstünü kapatıp sera yapmayı düşünüyoruz. 12 çalışanımız var ve onlar da buradan kazandıkları parayla evlerine ekmek götürüyor. Burada yakın köylerimizin sebze ve meyve ihtiyacı karşılanıyor. Ürettiğimiz ürünleri Van’ın Çaldıran ilçesine, Iğdır’a, Doğubayazıt merkeze ve yakın ilçelere de gönderiyoruz.”
class=”cf”>

İran’a gidip gelen sürücülerin de ürünlere ilgi gösterdiğini söyleyen Koç, “Çevredeki köyler alışverişlerini bizlerden yapıyor. Bundan dolayı dışarıya bayağı fazla ürün gönderemiyoruz. Satış mevzusunda mesele yaşamıyoruz. Bu arazileri yeni yeni işlendiği için tüm enerjisini biz alıyoruz. Karpuzlarımız oldukça büyükler hatta bir tanesi 28 kilo gelmişti. Çevre köylerden de oldukça memnunuz.” diye konuştu.