Bankaların hibrit sevdası – UFUK SANDIK

Hibrit otomobil satışları ilk sekiz ayda yüzde 218 artışla 32 bin 885 adete çıktı. Pazar oranı ise yüzde 8.3’e ulaştı. Bireysel müşteriler haricinde bilhassa bankalar da hibrit tercih ediyor. Filolarını hibrit araçlarla yeniliyor

Küresel ısınma, çevre mevzusunda bilincin artması ve pandeminin etkisiyle tabiat dostu araçlara olan talep artıyor. Ağustosta 3 bin 229 tane hibrit otomobil satıldı. Hibrit satışları bundan önceki ağustosa nazaran yüzde 177.4 arttı. senenin ilk sekiz ayında ise hibrit satışları yüzde 218 benzer halde yüksek seviyede artarak 32 bin 885 tane oldu. Hibritlerin pazar oranı bu zamanda 5.1 puan artarak yüzde 3.2’den yüzde 8.3’e terfi etti. Böylece Türkiye’de otomobil satın alan her 100 kişiden 8’i hibriti seçti. Bireysel müşterilerin yanı sıra hususi firmalar, kamu kurumları ve filolarda hibrit vasıta tercih ediyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, kurumsal satışlardaki hibrit artışına dikkat çekti. Firmaların karbon ayak izi hedeflerine paralel olarak filo araçlarını hibrit modellerle değiştirdiği bir döneme girildiğini söyleyen Bozkurt, “yalnız finans sektöründen bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de şu an itibariyle 15 banka vasıta filolarını hibrit modellerimizle yenilemek için bizimle antak kalma yapmış oldu” dedi. Bozkurt, gelecek yıllarda tüm dünyada olduğu benzer halde Türkiye’de de hem kurumsal hem perakende de hibrit tercihinin artarak süreceğini kaydetti.

PAZARI DOMİNE EDİYOR
Toyota’nın toplam satışları içinde hibrit payının yüzde 30 bulunduğunu vurgulayan Bozkurt, “Global olarak 18 milyondan daha oldukça hibrit vasıta satışı gerçekleştirerek, 140 milyon ton civarında karbonsalımı dengeleyecek 11 milyar ağacın oksijen salımına denk gelen bir orana ulaştı” dedi. Elektrikli otomobillerle ilgili görüşlerini paylaşan Bozkurt, Türkiye’de tam elektrikli otomobillere geçiş sürecinde en rasyonel çözümün hibrit bulunduğunu söylemiş oldu. Hibrit araçların gelecek 15 yıl içinde pazarı domine etmeye devam edeceğini kaydetti. Elektrikli otomobillerin önündeki zorluklara değinen Bozkurt, şu şekilde konuştu: “Bugün; elektrikli otomobiller, insanların ikinci yada üçüncü otomobili. Tam elektriklilerin birinci vasıta olarak tereddütsüz bir halde kabul edilmesi; menzilin artmasına, aracın toplam maliyetinin satın alınacak seviyede olmasına bağlı. ek olarak elektrikli araçlarla ilgili ikinci el pazarı da derhal derhal oluşmuş değil, satın alan ikinci elde kolay ve değerinde satıp satamayacağını sorguluyor haklı olarak.”

VOLTAJI YÜKSELTECEK
OTOMOBİL firmalarının çevre dostu araçlar ve karbon salımı ile ilgili çabalama yapmazken Toyota’nın 1970’li yıllarda çalışmalara başladığını hatırlatan Bozkurt, “50 senedir elektrifikasyonun içinde olan Toyota, ilkin yarı elektrikli araçlar olan hibritleri üretti. Bugün tüm dünyada hibritin lideri ve öncüsüdür. Önümüzdeki dönemde de tam elektrikli modellerimiz ürün gamımızda yer alacaktır” dedi.

AVRUPA’DA ‘YILIN OTOMOBİLİ’ SEÇİMLERİNE ELEKTRİKLİ DAMGASI
OTOMOTİV dünyasının Oscar’ı olarak malum Car of the Year 2022 seçimlerinden (Avrupa’da senenin Otomobili) ilkin düzenlenen denetim sürüşü Danimarka’da gerçekleşti. Pandemi sebebiyle 2020’de iptal edilen Tannistest’te bu yıl ise üstün dereceli seviyede katılım oldu. Bu yıl 43’üncüsü düzenlenen Tannistest’te 15 ülkeden 24 jüri üyesi ve 34 yardımcısının yanı sıra otomotiv sektöründen de 92 kişi 5 gün süresince bir araya geldi. COTY jüri üyeleri 28 aday otomobili denetim ettiler. Otomobiller Danimarka’ya hususi olarak Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, İngiltere, Türkiye, ABD, Japonya ve cenup Kore’den getirildi. Tannistest, otomotivdeki değişimi de bir kez daha gösterdi. 2019’da gerçekleşen denetim sürüşüne beş elektrikli otomobil katılırken, 2021’de bu sayı 13 oldu. Hibrit, mild hibrit ve plug-in hibrit otomobillerin sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Avrupa’da ‘senenin otomobili’ adayları 15 Kasım tarihinde açıklanacak. İlk seçim sonrasında finale kalan 7 otomobil 29 Aralık’ta belli olacak. ‘senenin Otomobili’ ise 16 Şubat 2022’de Cenevre Otomobil Fuarı’nda açıklanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir