Baran Çelik: Dönüşümün parçası olmalıyız


class=”cf”>

Türkiye otomotiv sektörünün, ihracatta 15 senedir üst üste önder durumunda bulunduğunu belirten Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ülke ihracatının da averaj beşte birini tek başına gerçekleştirdiğini beyan etti. Net ihracat geliri ve direkt 300 bin kişiye istihdam yaratan yapısıyla otomotivin, Türkiye’nin ekonomisine en güçlü katkıyı icra eden sektörlerden biri bulunduğunu belirten Baran Çelik, “Türkiye, bu gücüyle otomotivde dünyanın ve Avrupa’nın en mühim üretim merkezlerinden biri durumunda. Böylesine güçlü bir liderlik, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir gelişme rayına oturması ve refah ve gelir düzeyinin artırılmasına katkı sunmak bakımından Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’ne (OİB) büyük mesuliyet yüklüyor” dedi.

TASARIM YARIŞMASI

OİB olarak Türkiye’nin yalnız bir üretim üssü değil hem de Ar-Ge, inovasyon ve tasarım merkezi olması vizyonuyla çalıştıklarını vurgulayan Çelik, “Katma kıymetli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz. OİB olarak tüm faaliyetlerimizi işte bu bilinç ve anlayışla sürdürüyoruz. OİB MTAL, Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ve Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı benzer halde öncü adımlarımız, işte bu vizyonumuzu yansıtan ve ekonomik ve toplumsal çıktıları ile geleceğe umutla bakmamızı elde eden en mühim çalışmalarımız içinde içeriyor. OİB olarak en mühim projelerimizden olan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana imza attığımız ve endüstriden yerli-yabancı oldukça sayıda profesyoneli, girişimciyi ve öğrenciyi bir araya getirdiğimiz kim bilir sektörün en mühim start up etkinliği” diye konuştu.

Son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan otomotivde, artık elektrikli ve otonom araçların, mobilite ve sıfır karbon salınımı benzer halde hedeflerin, gündemin yeni sahibi olarak öne çıktığının altını çizen Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Diğer taraftan dünyada artık ülkelerin start up ekosistemlerinin gelişmişliği ile yarıştığına tanık oluyoruz. Avrupa Birliği’nin ‘Yeşil Mutabakat’ süreci ile de artık küresel rekabette otomotiv sanayinin daha yeşil, döngüsel ve dijital olması bir gereklilik haline geldi. Dolayısıyla bir oldukça sektörde olduğu benzer halde otomotivde yeni oluşan gelir modelleri içinde Türkiye otomotiv sektörü olarak pasta payımızı arttırmamız gerekiyor, yaşanmış olan dönüşüme yanıt vermemiz ve dönüşümün bir parçası olmamız gerekiyor. İşte tam da bu aşamada Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması büyük önem taşıyor. OİB olarak otomotivde start up’ları harekete geçirmek ve başarıya ulaşmış kılmak için yarışmamız başta olmak suretiyle tüm çalışmalarımızla her türlü imkânı sağlamaya çaba ediyoruz.”

Baran Çelik: Dönüşümün parçası olmalıyız

200 PROJEYE DESTEK OLUNDU

class=”cf”>

· OİB, 2021 yılından bugüne 4 binden fazla projeyi değerlendirdi.

class=”cf”>

· Toplam 200 projeye destek oldu.

· Toplam 107 projeyi ödüllendirdi.

· İTÜ Çekirdek’ten kuluçka desteği alan proje sahiplerinin yüzde 47.5’i şirketleşti.

· Bu firmalar toplamda 584 kişiye istihdam sağlamış oldu.

· Bu girişimlerin ciroları 104 milyon TL’ye ulaştı.

· Bu girişimlerin almış olduğu toplam yatırım tutarı ise 62 milyon lira oldu.

‘ÖĞRENCİLERİN İLK TERCİHİ ’

OİB olarak gene otomotiv sektörünün gereksinim duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmek amacıyla kurmuş oldukları Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (OİB MTAL), verdiği mesleki ve bilimsel niteliği olan eğitim, sağlamış olduğu imkânlar ve fiziki şartlarıyla Bursa’nın ve Türkiye’nin gözbebeği bulunduğunu dile getiren Baran Çelik, “Gerek öğrenciler gerekse ailelerin ilk tercihlerinden olmaya başladı. OİB MTAL, sınavla öğrenci alan Meslek Liseleri içinde Bursa’da birinci, Türkiye’de de Motorlu AraçlarTeknolojisi alanında birinci, Endüstriyel Otomasyon, Makine Teknolojisi ve Metal Teknolojisi alanlarında da ikinci durumda. Milli Eğitim Bakanlığınca Ar-Ge Merkezi okul statüsü verilen OİB MTAL, yerli ve ulusal altyapıyla mesleki eğitim, üretim, tasarım ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesini de amaçlıyor. Yine Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nca (TOGG) Bursa’nın Gemlik ilçesinde yapımı devam eden fabrikada gereksinim duyulacak teknik elemanların yetiştirilmesi için OİB MTAL bünyesinde Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı’nda ilk kez “Elektrikli Araçlar Dalı”nı da açtık. OİB MTAL’de, Anadolu Teknik Programı ve Anadolu Meslek Programı olmak suretiyle iki türde; Bilişim Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi ve Motorlu Araçlar Teknolojisi olmak suretiyle 6 programda eğitimler veriliyor” diye konuştu.

class=”cf”>

TOPLAM ÖDÜL 500 BİN TL

OİB’in OGTY’de bilhassa son altı senedir İTÜ Çekirdek ile yapmış olduğu iş birliğinin de alınan sonuçlarda oldukça kıymetli bir yere haiz bulunduğunu kaydeden Baran Çelik, “İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ile olan iş birliğimizle proje sahiplerini izlemek kolaylaştı, onlara mentorluk hizmeti de veriyoruz. Yarışmamıza, mobilite teknolojilerini geliştirecek her projeyi, hem de Ar-Ge Merkezleri, tedarik sanayi, melek yatırımcılar benzer halde ekosistemin öteki tüm paydaşlarını da çağrı ediyoruz. Bu yıl yarışmanın 10. su 18 Ekim tarihinde online olarak gerçekleştirilecek. Geleceğin otomotiv trendleri ve mobilite teknolojilerini belirleyecek yarışma için 3 Eylül 2021 evveliyatına kadar müracaat yapabiliyor. Bu yıl teması ‘Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler’ olan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında, sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül vereceğiz. Nakdi ödüllere ek olarak, projelerin yaşam bulması ve yeni girişimciler yetişmesi için OİB’in İTÜ ARI Teknokent ile yapmış olduğu iş birliği kapsamında, dereceye giren projelerin İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde geliştirilmesine destek olunacak. Ayrıca proje sahipleri, sanayileşme yolunda danışmanlıktan prototipe, laboratuvardan sanayi ile buluşmaya kadar birçok fırsattan yararlandıracak, ek olarak İTÜ BigBang sahnesinde yarışmaya hak kazanacak. OİB yardımıyla girişimciler, hem de otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından yaralanma ayrıcalığı da elde edecek. Yine yarışmada dereceye girerek ödül almaya hak kazanacak beş finalistin bu yılki ödülleri içinde Adres Patent iş birliğinde Patent Tescili de içeriyor. Yarışmayı kazanan beş proje sahibinden başvuruda bulunanlara Ticaret Bakanlığı’nın uygun bulması halinde Yurtdışı Eğitim Bursu verilmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Borsada kolay işlem ve düşük komisyon için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir