Evlerde ‘ofis’ havası – Son Dakika Haber


class=”cf”>

Dünya genelinde yaşanmış olan iklim krizi her bölgede etkilerini değişik gösteriyor. Orman yangınları, kuraklık, seller ve sıcak hava dalgaları insanları daha da fazla tesiri altına alıyor. Sıcak hava dalgalarının süreleri ve yaşanma sıklığı da giderek artıyor. Bu durum insanların bulundukları bölgede alışkın olmadıkları hava şartlarının yaşanmasına niçin oluyor ve iklimlendirme cihazlarına olan talebi arttırıyor.

TALEBİ ETKİLEDİ

Özellikle pandemi devri ile beraber evlerde geçirilen sürenin arttığını söyleyen İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, “İnsanlar ofislerde ve çabalama ortamlarında belirli bir hava kalitesine sahiptiler ve bu alışkanlığı evlerinde de devam ettirmek istiyorlar. Evde geçirilen süreninin artması da evimizdeki iklimlendirme ve temiz hava ihtiyacının artmasına niçin oldu. Bu da klima talebine olan artışı etkiledi” dedi.

RAKAMLARA YANSIYACAK

class=”cf”>

Sahadan gelen verilere ve üreticilerden gelen bilgilere nazaran klima satışlarında ciddi bir artışın söz mevzusu bulunduğunu ifade eden Didonyan, “İstatistiklerimizi her senenin sonunda açıklıyoruz. Bu yıl sonunda da yazın yaşanmış olan hareketi rakamlarda göreceğiz” diye konuştu. İnsanların evde durdukça eski klimalarını da yenilediğini belirten Didonyan, “Pazardaki hareket yalnız ilk kez klima sahipliği olma noktasında kalmıyor. İnsanlar eski klimalarını da yeniliyor. Burada da enerji tüketimi öne çıkıyor. Yeni nesil klimaların enerji verimliliği düşük olduğundan tüketiciler yüksek enerji tüketimine haiz cihazlarını yeniliyor” ifadelerini kullandı.

MALİYETLER ARTIYOR

Son dönemde klima fiyatlarında yaşanmış olan artışa da değinen Didonyan, “Buradaki artışa yalnız klima özelinde bakmak yanlış olur. Türkiye senelik 2 milyon tane klima üreten bir ülke. Bunun bir milyonu ihracata gidiyor. Kalanı da iç pazara… İç pazar şimdilik potansiyelinin altında yalnız zaman içinde büyümesini bekliyoruz. Ayrıca üretilen klimalarda kullanılan parçaların büyük kısmı ithal. Son dönemde emtia fiyatlarındaki ve kurdaki artışa bakarsak oldukça sayıda ürün gurubunda aynı artışı görüyoruz. Maliyetlerdeki artışın fiyata yansıması sözkonusu” dedi. Serdar Didonyan, klimada ana pazarların AB ülkeleri bulunduğunu belirtirken “Dünya ticaretinde sektördeki payımız yüzde 1 civarında bunu yüzde 1.5’e çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KLİMADA ÖTV OLMASIN’

class=”cf”>

Klimanın artık bir hususi tüketim ürünü olarak değerlendirilmemesi icap ettiğinin altını çizen Ayk Serdar Didonyan, “İklimlendirme ürünleri günümüz şartlarında artık temel bir gereksinim konumunda. Burada bir ÖTV var. İklimlendirme sektörünün potansiyeli oldukça yüksek. Ancak tüketicinin önünde yüksek vergi engeli var. Oysa gelişmiş ülkelerde karbon ayak izini azaltmak amacıyla enerji verimliliğine haiz ürünler teşvik ediliyor” ifadelerini kullandı.

YETKİLİ SERVİS UYARISI

İSKİD tarafınca yetkili servisler mevzusunda tüketicilere meydana getirilen uyarıda şu ifadeler kullanıldı: “İklimlendirme cihazları mühendislik ürünleri olup alınacak hizmetin kesinlikle marka tarafınca yetkilendirilmiş servislerden alınması önemlidir. Ürün alınmadan ilkin bulgu ile süregelen süreç doğru montaj ve servis hizmetleriyle devam etmelidir. Bu mevzuda Ticaret Bakanlığı mühim bir adım atmış ve Serbis sistemini kurmuştur. Tüketiciler yetkili servisleri, bu sistemden bulabilecekleri benzer halde ürünün markasının internet adresinden de yetkilendirilmiş servise ulaşabilirler.”

Borsada kolay işlem ve düşük komisyon için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir