Page Speed Terms and Solutions

Page Speed

In this previous article, we talked about page speed measurement tools. Now we have prepared a comprehensive file on page speed. In this article, you will find details about the most common page speed terms, their importance in terms of page speed and how to correct them.

Here are the page speed problems we encounter most often (sorted by frequency of encounters, click on the link in the header to reach details):

1. Defer Parsing of JavaScript

(Importance: 6/10 Source: Javascript)

What it is: The “defer” tag is put inside the JavaScript code, so that the javascript files open last on the page and speed up the site.

Solution: Adding a defer tag to JavaScript codes.

Expert Comment: This issue is always a problem. It should generally be done according to the structure of the site. For example, if we want to have a loading screen when the site is opened, this script cannot be defered.

2. Leverage Browser Caching

(Significance: 6/10 Source: Server)

What it is: Using the browser’s caching feature, it is loading files such as images, CSS, HTML or JavaScript from the browser cache without reloading each time the page is visited.

Solution: Adding certain codes to the .htaccess file.

Expert Comment: We generally set this up on our servers. Timeout for static contents is also prepared with cloudflare. However, this warning generally comes from 3rd party software. The important thing here is to remove the versioning in the content we use. Or change the name.

3. Minimize Request Size

(Significance: 8/10 Source: Content)

What it is: Reducing requests thrown.

Solution: Using CDN.

Expert Comment: To make form submissions by post instead of get and use them to a minimum. Avoiding unnecessary information.

4. Serve Resources from a Consistent URL

(Importance: 10/10 Source: Content)

What it is: Although there is no problem in the operation of the site in the URL structure, it will be opened late because we have to have a wrong request behavior.

Solution: In cases where the default address of your site and the URL structure you added are different, you are asked to correct this error.

Expert Comment: The thing to do here is to provide a consistent url. For example, if both /images/example.jpg and https://domain.com/images/example.jpg are given for the same image, both are treated as separate requests. It is more correct to call them as full domains.

5. Serve Scaled Images

(Importance: 6/10 Source: Images)

What it is: If the user of the website has uploaded 400 x 400 images, but the image size is shown as 40 x 40 in HTML / CSS codes, this means that the browser must first download and scale the large file before viewing it.

Solution: A more efficient method is to resize the image to 40 x 40. Thus, the browser does not need to download and scale the image inefficiently.

Expert Comment: This is quite easy for non-responsive jobs, but the src set should be used to set this in variable structures. If you want 250px for 4 images side by side for desktop and 400px for mobile one is required, it should be adjusted only with srcset and it creates a very complicated usage.

6. Enable Keep-Alive

(Significance: 8/10 Source: Server)

What it is: Keep-alive is used to increase speed by sending files with the same TCP connection.

Solution: To enable Keep-Alive feature, just add the following code to your .htaccess file.

Expert Comment: Server side adjustment is required.

7. Combine Image Using CSS Sprites

(Importance: 3/10 Source: Images)

What it is: The pictures on your site are combined from a single source, and instead of calling many pictures individually during the opening of the site, it provides a noticeable increase in speed since pictures from one source are requested.

Solution: Combining images with Css.

Expert Comment: This structure is valid for background images called with CSS, not for images. It can be done while the site is live. It is a very useful application.

8. Minify a Javascript

(Importance: 8/10 Source: Js)

What it is: With the increase in the use of Ajax and Javascript libraries on the websites, the loading time of the pages increases considerably. For a 25-30 kb HTML file, 80-90 kb Javascript and CSS file are used.

Solution: We can reduce file sizes by clearing the spaces and comments lines in our Css and Javascript files.

Expert Comment: It should be done even if it creates some difficulties in the development period.

9. Minimize Redirects

(Importance: 5/10 Source: Content)

What it is: Redirects are called more.

Solution: Reduce or shorten referrals.

Expert Comment: Generally, it is the result of http referring to https or www. It is necessary to be directed to one place at a time.

10. Add Expires Headers

(Significance: 2/10 Source: Server)

What it is: It is a function that allows your browser to cache the most used files.

Solution: Adding certain codes to the .htaccess file.

Expert Comment: We generally set this up on our servers. Timeout for static contents is also prepared with cloudflare. However, this warning generally comes from 3rd party software.

11. Make fewer HTTP Requests

(Significance: 8/10 Source: Content)

What it is: It is an alert asking us to collect the CSS files on our page under a single file.

Solution: Combine CSS files.

Expert Comment: It should be done even if it creates some difficulties in the development period.

12. Use a Content Delivery Network (CDN)

(Significance: 9/10 Source: Server)

What it is: CDN drastically reduces server response time by sending your static content (images, CSS, JavaScript, videos, etc.) closest to your visitor and delivering it quickly.

Solution: Using CDN.

Expert Comment: Using Cloudflare solves this problem. It also reduces server load and traffic.

13. Use Cookie-free Domains

(Significance: 5/10 Source: Cookie)

What it is: Each dynamic server (IIS, Apache etc.) web server automatically leaves a cookie for state.

Solution: To call all files through this subdomain we opened.

Expert Comment: It can be made for new software with shadow routing on the server side. When calling pictures, it should be called with mp_asset.

14. Reduce DNS Lookups

(Importance: 8/10 Source: Content)

What it is: DNS lookups delay initial requests to a host. Requesting many different hosts can hurt performance.

Solution: Reduce the number of hosts as well as download files referenced to an external source and host them on your source server or CDN.

Expert Comment: There should not be too many requests from 3rd party places. Keeping JS and CSS resources on the website reduces this. However, youtube video, twitter api, facebook plugin increase them considerably and decrease the site speed. In addition, applications such as mouseflow and analytics added affect this.

15. Minify JavaScript and CSS

(Importance: 8/10 Source: Css / Js)

What it is: We can reduce file sizes by clearing the spaces and comments lines in our Css and Javascript files.

Solution: Shrink Css and Javascript files.

Expert Comment: It should be done even if it creates some difficulties in the development period.

16. Optimize Images

(Importance: 8/10 Source: Images)

What it is: It is triggered when it detects that images on the page can be optimized to shrink their files without significantly affecting their visual quality.

Solution: Choose vector formats, shrink and compress svg assets, choose the best raster image format, experiment with optimal quality settings for raster formats, remove unnecessary image metadata, present scaled images and automate them.

Expert Comment: It should be done even if it creates some difficulties in the development period. However, this is not just about us. When slider pictures are added by the customer, new pictures cause problems over time.

17. Inline Small Javascript

(Importance: 8/10 Source: Js)

What it is: Logging in to JavaScript files can save the burden of getting these small files.

Solution: A good alternative to sorting JavaScript is to combine external JavaScript files.

Expert Comment: Scripts that are not created with software should be included in the file.

18. Remove Query Strings from Static Resources

(Significance: 8/10 Source: Content)

What it is: Query strings need to be removed from the site.

Solution: We can resolve by adding code, W3 Total Cache Remove query strings settings, Remove Query Strings From Static Resources plugin, Query Strings Remover plugin, Speed ​​Booster Pack processes.

Expert Comment: Although it is a little difficult to develop, it should be done during the broadcast.

19. Enable Gzip Compression

(Significance: 9/10 Source: Server)

What it is: Gzip compresses your web pages and style sheets before sending them to the browser. This greatly reduces transfer time because the files are much smaller.

Solution: Reduce the size of files sent from your server to increase the speed at which they are transferred to the browser. Reduce the size of the pages by up to 70%. This increases the page speed. Cost-benefit ratio is high. Access to htaccess files or server management files is required.

Expert Comment: It is mandatory on the server side.

20. Compress Components With Gzip

(Significance: 8/10 Source: Server)

What it is: Compression reduces response times by reducing the size of the HTTP response.

Solution: Having as many file types as possible is an easy way to reduce page weight and speed up the user experience.

Expert Comment: Required by the software.

21. Avoid URL Redirects

(Importance: 5/10 Source: Content)

What it is: Warning due to excessive URL redirects.

Solution: Avoid using URL redirects as they add additional delays to page redirects.

Expert Comment: Generally, it is the result of http referring to https or www. It is necessary to be directed to one place at a time.


Recent Articles

Domain and Corona Virus

Hello GuysAfter the coronavirus started, many domain investors started registering domains related to corona.According...

Superconductors and Superconductor Physics 2020

You plug the cable into the wall socket and run the device by passing the electric current through...

How to Write SEO-Friendly Articles 2020

What is an SEO Friendly ArticleIt draws an increasing graph in the right proportion...

New Release of The Witcher 3 Redux – Free Download

A new version of The Witcher 3 Redux Mod has been released by a modder. The new version...

Worm Manure (Vermicompost) – 2020

Worm manure production can be initiated with large-scale commercial thinking, as well as the increasing number of red...

Related Stories

Your feedback is valuable to us

MediaZone - Ge the daily news in your inbox