Ani travmalar boyun fıtığına niçin olabilir


Boyun fıtığı ağrısının uzunlukta, kürek kemikleri içinde şiddetli olabileceğini özetleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Kollara, ellere ve parmaklara doğru yayılabilir, gezebilir. Uyuşma ve karıncalanma hissi tipik semptomlardır. Bazı pozisyonlar ve hareketler ağrıyı şiddetlendirebilir ve yoğunlaştırabilir. Şiddetli vakalarda hastanın yaşamına çekilmez hale getirebilir” diye konuştu.

“OMURİLİK DİSKLERİ GÜÇLÜ ELASTİKİ DOKULARDAN OLUŞUR”

Omurganın yapısı hakkında informasyon veren Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Birbirine bağlı kemiklerden oluşur. Bu kemikler yumuşak dokuları, omuriliği ve omurgadan geçen sinirleri sakınan omurlar. Bir şeyi kaldırdığımızda, koştuğumuzda, yürüdüğümüzde özetlemek gerekirse fizyolojik etkinin olduğu her hareketimizde omurlarımıza yük biner. Omurlar üzerine binen yükü dağıtmak, esnekliklerini sağlamak için disk isminde olan bağlantılarla birbirlerine bağlıdırlar. Omurilik diskleri güçlü esnek dokulardan oluşur. Omurlara esneklik ve hareket kabiliyeti kazandırır. Omurga eğildiğinde yada döndüğünde disklerin boyutu hareketi desteklemek ve kemikler arasındaki sürtünmeyi önlemek için farklılaşır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ali Yılmaz, disklerin değişik nedenlerle yerinden çıkması mümkün bulunduğunu anlatarak şunları söylemiş oldu:

“Yerinden çıkan disk omurganın alt kısmında bel fıtığı olarak adlandırdığımız rahatsızlığa niçin olur. Omurganın üst kısmında oluşursa spinal kanalda çıkıntıya niçin olarak fıtıklaşmış diske özetlemek gerekirse boyun fıtığına yol açabilir. Diskler diskin yapısını sakınan yumuşak bir madde ihtiva eder. Dış kısım yırtıldığında yada parçalandığında bu yumuşak jel kıvamındaki madde dışarı çıkabilir. Bu durum diskin fıtıklaşması olarak adlandırılır. Fıtıklaşmış bir disk halk içinde “patlamış disk” yada “kaymış disk” olarak da bilinir. Bazı hastalarda, servikal fıtıklaşmış disk omuriliği iterek omurilik sinir sıkışmasına niçin olabilir. Bu oldukça daha ciddi bir durumdur. Hızlı bir tedavi planı gerektirir. Omurilik sıkışması semptomları içinde yürüyüşte farklılaşma, tökezleyerek adım atma, ellerde, kollarda ince motor becerilerinde güçlük, gövdede yada bacaklarda karıncalanma benzer halde emareler yer alır.”

“YANLIŞ KALDIRMA VEYA HAREKET GİBİ ETKİLERLE FITIK MEYDANA GELEBİLİR”

Çok sayıda faktörün boyun fıtığı oluşum riskini artırabileceğini özetleyen Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Tütün kullanımı, hareketsiz yaşam ve yetersiz beslenme benzer halde yaşam seçimi seçimleri disklerin zayıflamasına mühim seviyede katkıda bulunur. Vücut yaşlandıkça naturel biyolojik değişimler intervertebral disklerin kademeli olarak naturel yapılarını kaybetmelerine niçin olarak disk enerjisini ve esnekliğini etkisinde bırakır. Yanlış postür yada boynun uzun süre yanlış konumda kullanımı ile servikal omurga üstünde ek stres oluşabilir. Bu etkisinde bırakır yaşın getirmiş olduğu aşınma, yıpranma, yaralanma, yanlış kaldırma yada yanlış hareket benzer halde etkilerle birleştiğinde fıtık meydana gelir. Disk herniasyonu haftalar yada aylar içinde ansızın yada kademeli olarak gelişebilir. Ani yada uzun soluklu travmalar boyun fıtığına niçin olabilir. Kilo riski arttıran öteki bir etkendir. Ayrıca uzun süre hareketsiz durmayı gerektiren masa başı meslek icra eden kişilerde boyun fıtığı görülme ihtimali daha yüksektir” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir