Bel fıtığı tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler


Öğr. Gör. Elif Uzun, günlük yaşamı büyük oranda negatif etkileyen ve insan vücudunda ciddi boyutta hareket yitirilmesine niçin olabilen bel fıtığı rahatsızlığına, omurlar arasındaki diski zorlayıcı hareketlerin haricinde fazla kilonun da niçin olabileceğini belirterek, “Bel fıtığı rehabilitasyonunda ilk olarak fazla kilolar verilmeli, sigaradan uzak durulmalı, dönme-burgu benzer halde rotasyonel hareketlerden kaçınılmalı, tertipli ve bilgili egzersiz yapılmalı, ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalı, toplumda yaygın olan inanışın aksine sert yada tahta zemine yatılmamalı ve ortopedik yataklar tercih edilmelidir” açıklamasında bulunmuş oldu.

“SÜREKLİ YATMAK YERİNE BİLİNÇLİ HAREKET EDİN”

Bel rahatsızlığı yaşayan ya da bel fıtığı teşhisi konan bazı kişilerin yetkisi ve bilgisi olmayan kişilere bel çektirme benzer halde işlemler yaptırmasının çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğinin altını çizen Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Eskiden belimiz ağrıdığında devamlı yatmanın belimize iyi geleceği söylenirdi. Ancak devamlı yatmak kasları zayıflatır. Onun yerine bilgili olarak egzersiz yapmış olup, hareket edin. Böylece kan dolaşımınız artacak, kas spazmlarınız azalacak, kas erimelerinin önüne geçerek iyileşme süreci hızlanacak” diye konuştu.

BİLİNÇLİ REHABİLİTASYON İLE TEDAVİ KALICI HALE GELİR

Uzun, rehabilitasyonla tedavi edilebilecek seviyede bir disk dejenerasyonu durumunda hastanın ağrıları geçene ve ağrısız egzersiz meydana getirecek seviyeye gelene kadar manuel tedavi ile bazı hususi tekniklerle spazmda olan kasların gevşetilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

Uzun, yumuşak dokunun bozulmuş dolaşımının artırılıp, hastanın tolere edebildiği dozda ağırlıklı esneme egzersizleri ile rehabilitasyona başlanabileceğini ve kuvvetlendirme egzersizleri ile tedavinin kalıcı hale gelebileceğini beyan etti.

Uzun, “Cerrahi gerektiren bir disk dejenerasyonu var ise, cerrahi öncesi yapılacak fizyoterapi ve rehabilitasyon cerrahinin başarısını arttıracaktır. Fizik tedavi kafi kas kuvvetini sağlayarak cerrahi sonrası döneme hastayı hazırlar ve ameliyat sonrası hasta aktarma aktivitelerini ve kişisel bakımını iyi mi yapacağını bilerek uyanır. Kendisini cerrahi sonrası nelerin beklediğini bilir ve bu mevzuda kaygı yaşamaz” dedi.

 



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir