Elektrik kabloları, prizler, mutfaktaki ocaklar, fırınlar, banyo küvetleri, sıcak su gelen musluklar, dolap, çekmece kapakları, bölgelere meydana getirilen döşemeler, yataklar… Tüm bu tarz şeyleri tehlikelere yol açmayacak şekilde düzenleyin.
Yerleri daha yumuşak malzemeyle (sünger takviyeli) kaplayın. Mobilyaların köşelerini kauçuklarla yumuşatın.
Çocukların düşmelerini önleyecek şekilde yatakları yere yakın yapın.
Aydınlatma ürünlerinin, cihazların kablolarını ortalıkta bırakmayın.
Hemofilik bireylerin kardeşlerini de hususi olarak ödüllendirin. Ayırım yapmamak, onun kardeşiyle daha güvenli ilişkiler kurmasını sağlar. Kardeşlerin iletişimine hususi önem gösterin.
Ayakkabıların ayağı sıkıp kanama yapmayacak cinsten ve seviyede olmasına dikkat edin.
Tırnak makaslarının eti kesmeyecek şekilde korumalı olmasına dikkat edin.
Pantolon benzer halde kıyafetlerin kolay çıkarılabilip giyilen şekilde tasarlanmış olmasına itina gösterin.
Oyuncakların, ders araçlarının sert malzemelerden yapılmamasına dikkat edin.
Hemofili ve benzeri kalıtsal kanama bozuklukları bireyde doğuştan itibaren mevcuttur ve yaşam boyu devam eder. Genetik özelliklerinin biyolojik ömrü artırıcı yada azaltıcı bir yönü bulunmaz. Ancak hemofili doğuştan itibaren başta beyin olmak suretiyle dirimsel organlarda kanamaya yol açma riski olan bir hastalık. Buradaki mesele teşhisin zamanında konulup konulamaması, koruyucu, önleyici tedavinin zamanında yapılıp yapılamamasıdır.
Maalesef geçmişte ilaç yoksunluğu ve geç tanı, bir oldukça hastanın erken yaşta yaşamını kaybetmesiyle sonuçlandı. Yine devletimizde ender olmakla birlikte, tedavi olanaklarının kafi olamadığı ülkelerde hâlâ erken yaşta ölümler söz mevzusu. Fakat bu elim olayların önlenmesi mümkün.
Hastalar hayatlarını hemofili olmayan kişilerle benzer şekilde sorunsuz olarak tamamlayabilir. Bunun için tüm yönleriyle devlet, alanda emekler yürüten gönüllü kuruluşlar, ailesinde hemofili olan bireyler el birliği ile ortak emekler yürütmeli.