AŞIRI FRÜKTOZ TÜKETİMİ
Türkiye’deki üretim kotasının yüzde 2,5’e düşürülmesiyle gündeme gelen nişasta bazlı şeker ile ilgili değerlendirmede bulunan Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, nişasta bazlı şekerin yüksek oranda früktoz içerdiğini belirterek, “Aşırı früktoz tüketimi başta aşırı kiloluluk, kalp ve böbrek hastalıkları olmak suretiyle, gut hastalığına varana kadar birçok rahatsızlığı niçin olabilir” dedi.
GAZLI, MEYVELİ İÇECEKLERDEN, ŞEKERLEMEYE
Karataş, “Früktozun insan sağlığına pozitif-negatif tesirleri mevzusunda toplumda oldukça büyük bir informasyon kirliliği mevcut. Piyasadaki gazlı, meyveli içeceklerde, hazır gıdalarda kullanılan yüksek früktoz içeren mısır şurubu, (nişasta bazlı şeker) hem pancar şekeri, (sakkaroz) hem de früktoz ve glikoz ihtiva eder. Gazlı, meyveli içeceklerden, şekerlemeye, çikolataya, bisküviye kadar bir oldukça üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ) mümkün sağlığı negatif etkilileyici özelliğinden dolayı Fransa, Hollanda, İngiltere benzer halde birçok Avrupa ülkesinde yasaklandı” dedi.
ÜRİDİK ASİDİ ARTIRIYOR
Früktozun içeriğindeki glisemik indeksin düşük olması sebebiyle ka-ndaki şeker miktarını ilk anda aşırı yükseltmediğine dikkat çeken Karataş, “Ancak früktoz, aşırı miktarlarda tüketildiğinde birçok hastalığıda sebebi olarak değerlendirilir. Früktoz tüm şekerler içinde en süratli yağa dönüşen şeker türüdür. Bu nedenle ka-ndaki trigliserit düzeyini oldukça yükseltir. Früktozun aşırı oranda tüketilmesi durumunda karaciğerin bu fazla früktozu vücudun şeker olarak kullanabilmesi için hızla işlemesi ve işe yarayacak şekere dönüştürmesi gerekir. Ancak karaciğer, bu früktozu hızla işleyemediğinden dolayı bunun yerine yağ hayata geçirmeye adım atar ve oluşan bu yağ da trigliserit olarak k-ana karışır. Aşırı früktoz tüketen bireylerde kalp ve böbrekler için zararı olan olduğu malum ürik asit miktarları da artar. Ürik asidin artması gut hastalığının sebebi olarak bilinir” ifadelerini kullandı.
TİP 2 DİYABETİ SEBEP OLUYOR
Yapılan bilimsel emekler naturel meyvede bulunan früktozun düzgüsel miktarlarda alındığında ince bağırsakta metabolize edildiğini, yalnız bilhassa işlem görmüş gıdalarla aşırı oranda alınan işlem görmüş früktozun ince bağırsağı yorduğunu, karaciğere giderek orada yağa dönüştüğünü gösterir. Bu da Tip 2 diyabete niçin olduğu savını güçlendiriyor” dedi.
DOĞAL GIDANIN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ
Hiçbir işlem görmüş besin maddesinin naturel besin maddesinin yerini tutamayacağını hatırlatan Karataş, şu şekilde devam etti: “Bu nedenle bilhassa işlem görmüş gıdalardan mümkün olmasıyla birlikte uzak durmak yada azca tüketmek naturel meyve tüketiminde de miktarına önem vermek gerekir.
Ayrıca tüketilecek meyve seçimine önemseyip nispeten azca şeker ihtiva eden meyveleri tercih edip mevsiminde tüketmeye çaba gösterilmesi iyi olur.
Çok fazla tatlandırıcı ihtiva eden, işlem görmüş aşırı oranda mısır nişastası surubu ihtiva eden besin maddeleri ve içecekleri bayağı fazla kullanmamaya itina gösterilmeli.