Pandemide artan ev kazaları maksimum gözleri vurdu


Prof. Dr. Ziya Kapran, “4 yaş altı çocuklarda daha kalıcı hasarlar oluyor. Bu yaş için en büyük çekince kapı kolları. Erişkinlerde ise tüm dünyada pandemiyle birlikte bir akım haline gelen ‘Do It Yourself / Kendin Yap’ uğraşıları, göz yaralanmalarını artırdı. Elinize çekiç çivi alıyorsanız, kolay bir polikarbonat gözlükle korunmak zorundasınız. En önemlisi de pandemiden ilkin bilhassa çocuklarda esasen ciddi bir miyopi salgını varken, pandemiyle birlikte evde devamlı ekrana maruz kalmak da miyopi vakalarında da müthiş bir patlamaya yol açtı. Bu nedenle çocuklar bu yıl okula başlamadan ilkin kesinlikle bir göz muayenesinden geçmeli.” dedi.

Kovid-19 pandemisi, yalnız kalp ve kanser hastaları benzer halde kronik hastalığı olan risk grubunda değil, göz hastalıklarında da oldukça mühim artış ve aksamalara niçin oldu. Türk Oftalmoloji Derneği Genel Sekreteri ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran, göz kazalarının oftalmoljinin en mühim bölümünü oluşturduğuna işaret ederek “DSÖ istatistiklerine nazaran dünyada averaj 55 milyon kişi, hafifçe yada ağır göz travması geçiriyor.

Türkiye’de ise bu sayı averaj 500 bin civarında. Bunun yüzde 10’unu ise orta yada ağır kazalar sonucu görme yetisini kısmen yada tamamen kaybedenler oluşturuyor. 18 yaş altı çocuklarda göz kazası daha oldukça oluyor maalesef. İlk 4 yaşına kadar göz kazaları maksimum evde yaşanıyor. Pandemide de evde göz kazalarında ciddi bir artış gözledik. Çünkü çocuklar uzun süre evde kaldılar ve pandemi sebebiyle gözünde travma olmuş evlatların hastaneye başvurusu da gecikti. Hastalık kapma korkusuyla insanoğlu hastaneye gitmekten çekindi. Bizim erkenden yapmamız ihtiyaç duyulan tedaviler ertelendi. Bu yüzden göz kazaları sebebiyle evlatların görme yetileri kimi zaman geriye dönüşsüz bir halde kayboldu” dedi.

YARALANMALAR EN SIK KORNEADA, EN TEHLİKELİSİ GÖZ ARKASINDA

Göz kazaları maksimum ön (kornea), orta (kasların olduğu alan) ve arka bölge olarak üç bölgeyi etkiliyor. Prof. Dr. Kapran, maksimum ön bölge özetlemek gerekirse kornea yaralanmalarının görüldüğünü belirtirken, en tehlikelisinin ise gözün arka tarafını etkileyen darbeler bulunduğunu söylemiş oldu. Özellikle 4 yaş altı çocuklarda daha oldukça gözün arka tarafının yaralandığını ve görünürde bir şey olmadığı ve çocuğun da kendini doğru ifade edemediği için bir oldukça zaman bunun gözden kaçtığını özetleyen Prof. Dr. Kapran, bu yüzden de kornea bölgesindeki yaralanmaların daha erken teşhis edilebildiğini, fakat aslolan tehlikeli olan gözün arka bölgesindeki travmaların teşhisinde, bir oldukça zaman geç kalındığını belirtti.

KAPI KOLLARI VE LAZER IŞIKLI OYUNCAKLARA DİKKAT

Çocukların maksimum oyuncak kaynaklı yaralanmalara maruz kaldığını özetleyen Prof. Dr. Kapran, “Örneğin kapı kolları da bu yaş çocuklar için tehlikeli. Çünkü kapı kolları bir oldukça zaman çocuğun göz hizasında ve biri ansızın kapıyı açtığında, gözde ciddi yaralanmalara niçin olabiliyor. Bir öteki çekince, havalı tabancalar. Ayrıca lazer işaretleyiciler var, renkli, daha oldukça yeşil oluyor bunlar, çocuklar kimi zaman oyun amacıyla bu lazer işaretleyicilerini birbirinin gözüne tutabiliyor. Bu da gözde yanık yapıyor, makula bölgesinde, sarı nokta dediğimiz bölgede yanık, kanama, kimi zaman delinmelere niçin olabiliyor. İlk 4 yaş içinde olan yaralanmalarda, retina hasarı daha oldukça oluyor. Daha büyük çocuklardaki göz yaralanmalarında ise adam evlatları daha sık görüyoruz. Büyük çocuklar çoğu zaman göze darbe aldıklarında çoğu zaman ifade edebiliyorlar fakat daha küçük yaş gruplarında kimi zaman 1 yıl sonrasında çocuk ‘Anne benim sağ gözüm görmüyor’ diyebiliyor. O nedenle büyük çocuklarda göz hasarı daha azca oluyor” şeklinde konuştu.

BASİT BİR GÖZLÜKLE KORUNMAK MÜMKÜN

Pandemi kısıtlamaları sebebiyle evde aylarca kapalı kalmaya bağlı olarak tüm dünyada “Do It Yourself (DIY), Kendin Yap” akımının tırmanışa geçtiğini ve erişkinlerdeki göz yaralanmalarının çoğunun bu uğraşılara bağlı olarak geliştiğini özetleyen Prof. Dr. Ziya Kapran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artık insanoğlu birçok şeyi evinde kendi hayata geçirmeye başladı. Amatörce tamirat, imalat vb yapmış olduğu için, göz kazaları da arttı. Bu dönemde ev kazaları da ikinci sıraya çıktı. Elinize çekici, tornavidayı aldınız mı, kesinlikle polikarbonat bir gözlük takmanız gerekiyor. Bu kazaların yüzde 90’ı kolaylıkla önlenebilir bu şekilde.”

ÇOCUKLAR OKUL ÖNCESİ MİYOPİ AÇISINDAN MUAYENE EDİLMELİ

Prof. Dr. Kapran, pandemi döneminde çocuklardaki en büyük sorunlardan birinin de miyopiye bağlı göz numaralarındaki artış bulunduğunu belirterek sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler ile esasen pandemiden ilkin de bir miyopi patlaması vardı tüm dünyada. Tıpkı Kovid pandemisi benzer halde, miyopi pandemisi vardı. Dünya Sağlık Örgütü de bu mevzuda iyi mi önlem alacağını araştırıyordu. Çünkü naturel ortamda olmamak, devamlı bilgisayarlarla çalışmak, devamlı telefona bakmak, ekran maruziyeti vs, esasen artmıştı miyopi. Fakat pandemiyle birlikte bu, daha da arttı. Şimdi okullar açılacak, okul öncesi velilerin çocuklarını kesinlikle bir göz muayenesine götürmeleri gerekiyor ve evlatlarımızın belli saatlerde kesinlikle dışarıda zaman geçirmelerini sağlamamız lazım. Doğal ortamda daha oldukça zaman geçiren çocuklarda göz numaralarının daha azca ilerlediği, kontrollü çalışmalarla da tespit edildi. Bunun da dijital ortama maruz kalmanın, etraftaki görüntünün daha dar bir sahada oluşması sebebiyle gözün numaralarını ilerletmesi sebebiyle olduğu düşünülüyor.”



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir