Tourette Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tourette Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?


Tourette Sendromu Nedir?

Tourette Sendromu, nöropsikiyatrik bir hastalıktır. İstemsiz bir halde ortaya çıkan ve çoklu motor hareketlerinin yanında bir yada birden fazla sesle kendini karakterize eden bir tik bozukluğudur. Tik, istem dışı gerçekleşen ve devamlı tekrarlanan hareketlerdir.
Fransız Doktor Gerard Gilles de La Tourette tarafınca ilk kez 1985 tarihinde tanımlanmış bir hastalıktır. Bu sebeple de kendisinin adı ile anılan bir sendromdur. Tourette sendromu, çocukluk döneminde süregelen ve istem dışı gerçekleşen, devamlı tekrarlanan ani hareketler ya da seslerden meydana gelen tikler şeklinde tarif edilen nörolojik bir hastalıktır.

Tourette Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tourette Sendromunun emareleri oldukça çeşitlidir. Sendroma mevzu tikler motor ve vokal tikler olmak suretiyle ikiye ayrılır. Ancak gene de emarelerini başlıca şu şekilde sıralamak mümkündür:

Dilin dışarı çıkarılması

Başı sallamak

Omuz silke hareketi

Göz kırpma ve devirme

Başı ve boynu çevirme

Havaya üfleme

Nesneleri elleme ve koklama

Boğaz temizleme

Esneme

Burun çekme

Öksürme

Dişleri sürtme

Yumruklama

Zıplama, tekme atma

Havlama, bağırma ve feryat atma

Kekeleme

Aynı cümle ya da sözcüğün oldukça kez tekrarlanması

Tourette Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tourette sendromunun tedavisi davranışsal ve ilaç tedavisi şekilleri ile gerçekleşir. Son yıllarda ek olarak beyin akımının aktivitesini değiştirebilmek için kullanılan takılabilir bir elektrottan da faydalanılır.

Tourette Sendromu Geçer mi? Tam Olarak İyileşme Mümkün müdür?

Tourette Sendromu çocukluk çağlarında görülür ve meydana getirilen araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlara nazaran de erişkinlik döneminde azalmaya adım atar. Tourette Sendromunun yetişkinlik döneminde tamamen ortadan kalktığı söylenebilse de esasında bazen bu tiklerin erişkin kimselerde de ortaya çıkmış olduğu gözlemlenebilmektedir.

 

 



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir