Lenovo Türkiye, 2021 yılının ikinci çeyreğini IDC sonuçlarına nazaran %25,3 pazar oranı ile birinci sırada kapadı. Şirket, 2020 Ocak ayından 2021 Haziran ayına kadar tam 5 çeyrektir, pazar oranı anlamında ilk sırada içeriyor. Lenovo Türkiye, senenin ikinci çeyreğinde toplam kurumsal PC pazarında %34,1, toplam tüketici PC pazarında %20,3, toplam dizüstü bilgisayar pazarında %30 paya haiz olarak birinci sırada yer aldı.
Lenovo’nun performansı bundan önceki yıla nazaran mühim kârlılık artışları sağlarken, vergi öncesi gelir %96 artışla neredeyse iki katına çıkarak 650 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bununla birlikte, net gelir de iki kattan fazla bir oranda %119 artış gösterirken, net gelir marjı %2,8 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Grup cirosu önceki yıla nazaran %27 artışla 16,9 milyar dolara çıkarak süratli yükselişini sürdürdü.
Lenovo, 2021 yılı itibarı ile ilk kez geçtiğimiz yıl duyurulan, Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG), Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ve Akıllı Cihazlar Grubu (IDG)’dan oluşan yeni yapısı ile faaliyetlerini gerçekleştiriyor.
class=”cf”>
Çözümler ve Hizmetler Grubu (SSG)
2025 yılına kadar bilişim teknolojileri hizmetleri piyasasının 1 trilyon dolar büyüklüğünü aşacağı tahmin edilirken, süratli büyüyen sektörlerde grup kârlılığının artırılması destekleniyor. 2021 yılının ikinci çeyreğinde üç ana SSG segmentinde (destek hizmetleri, yönetilen hizmetler/ dikey çözümler) ciro artışı önceki yıla nazaran %38 artışla 1,18 milyar dolara ulaşırken, geleneksel donanım faaliyetlerinin oldukça üstünde olmak suretiyle %22 etkinlik kârı elde edildi.
Destek hizmetlerinin kârlılığı, geçtiğimiz yıla nazaran averaj üç puan artış gösterirken, hizmet olarak yönetilen hizmetler segmentinde çözümler cirosu bundan önceki yıla nazaran çift haneli, dikey çözümler sözleşme kıymeti ise geçtiğimiz yıla nazaran üç haneli artış gösterdi. Basında geniş yer kabul eden akıllı kent ve akıllı perakende anlaşmalarının yanı sıra, Lenovo IP kullanan hibrit bulut çözümlerden de başarıya ulaşmış sonuçlar elde edildi.
Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, Lenovo’nun destek hizmetlerini piyasaya daha oldukça sunması, ve bilhassa de ticari çözümler sektörü hızla büyürken aygıt bazını bu segmentte büyütmesi umut ediliyor. Şirket, hizmet çözümlerine yoğun bir halde yatırım yaparken, hem de Lenovo’nun kendi IP’sini kullanarak stratejik ortaklıklar vasıtasıyla dikey çözümlerle de büyümeyi sürdürmesi umut ediliyor.
SSG’nin üç ana segmentinde elde edilmiş yüksek kâr marjlarının, gelecek çeyreklerde ve yıllarda grubun geneli için daha yüksek kârlılık sağlaması öngörülüyor.
class=”cf”>
Öte taraftan Altyapı Çözümleri Grubu (ISG) ile her geçen çeyrek kârlılık artırılıyor ve pazar averajının üstünde gelişme sağlanıyor.
ICT (Bilişim ve İletişim Teknolojileri) altyapısının 2025 yılına kadar 250 milyar dolar civarında olması öngörülürken, dijital ve akıllı dönüşümün temelini ICT altyapısı oluşturacak.
2021 yılının ikinci çeyreğinde 1,8 milyar dolar ile üstün dereceli düzeyde gelir elde eden ISG, altı çeyrek üst üste piyasanın üstünde performans gösterirken, son beş senenin en iyi neticelerini elde etti. Grup, şu anda dünya genelinde x86 Sunucu pazarında üçüncü, temel depolama pazarında ise ikinci sırada içeriyor.
class=”cf”>
Kâr marjının daha yüksek olduğu iş kolları olan depolama, yazılım ve Hibrit Bulut çözümleri önceki yıla nazaran güçlü gelişme performansını sürdürürken, Hibrit Bulut Çözümleri geçtiğimiz yıla nazaran çift haneli yüksek gelişme sayıları elde ediyor.
Yeni fırsatlar
Pandemi insanların yaşama ve çabalama alışkanlıklarını değiştirirken, bilgisayar dijital yaşamın merkezine geri dönüyor. Bilgisayar yenileme döngüsü kısalırken satış oranlarının artış göstermesiyle, toplam bilgisayar talebinin 2025 yılına kadar en azından mevcut seviyelerde kalması ve ticari bilgisayar talebinin hızla yükselmesi öngörülüyor. Aynı zamanda, IoT pazarının da 2025’e kadar süratli bir gelişme göstermesi umut ediliyor.
class=”cf”>
Lenovo tüm segmentlerde başarısını sürdürürken, Akıllı Cihazlar Grubu’nda senenin ilk çeyreğinde kâr ve ciro üstün derecesi egale edildi. Kişisel bilgisayarların güçlü performansı ve şu anda IDG’nin %18’ini oluşturan kişisel bilgisayar dışı segmentlerin artan performansının desteğiyle, önceki yıla nazaran %43 artışla 1,1 milyar dolar kâr ve önceki yıla nazaran %28 artışla 14,7 milyar dolar ciro elde edildi.
“Oyun Bilgisayarları”, “İş İstasyonları” ve “İnce ve Hafif Bilgisayarlar” benzer halde üst derslik ve süratli büyüyen kişisel bilgisayar segmentlerine yapılmakta olan yatırımlar yardımıyla, averaj satış fiyatı ve kârlılık artışını sürdürdü.
class=”cf”>
Lenovo, küresel Android tablet pazarında ikinci sıradaki konumunu güçlendirirken, akıllı telefon iş kolunda önceki senenin aynı dönemine nazaran %60’ın üstünde ciro artışı elde ederek, bu iş kolunun söz mevzusu çeyrekte averaj %5’lik üstün dereceli etkinlik kârıyla kendi kendini destekleyebilen, sağlıklı bir iş kolu olması sağlamış oldu.
Lenovo, akıllı cihazlara, temel bileşen teknolojilerine ve yeni nesil bilişim platformlarına yatırım hayata geçirmeye devam edecek. Şirket olarak kişisel bilgisayar dışı ürünlerin çapraz satışını yaparak sürdürülebilir kârlılık artışını desteklemek için geniş satın alan tabanının avantajından faydalanacak.
Lenovo ek olarak önümüzdeki üç yılda Ar-Ge yatırımını iki katına çıkarma hedefiyle, birinci çeyrek Ar-Ge giderlerini önceki yıla nazaran %40 artırdı. Şirket kısa sürede Fortune Global 500 sıralamasında 65 basamak yükselip tüm zamanların en yüksek sırasını elde ederek 159. sıraya yerleşti.