Uzman Değerlendirmesi
Artıları
- 8 TB’a kadar kapasiteyle sunulur
- İyi genel performans
- Sürücü neredeyse tamamen doluyken çarpıcı performans
- Daha düşük kapasitelerde çok uygun fiyatlı
Eksileri
- Rastgele performansta MP44L ve diğerlerinin gerisinde kaldı
- 8 TB kapasitede yüksek ücret
Kararımız
DRAM’siz (HMB/ana bellek veri yolu) tasarımı kullanan MP44, 8 TB’a kadar kapasiteyle sunulur. Genel olarak iyi bir performans sergiliyor, ancak rastgele işlemlerde biraz gecikti.
Daha ucuz olan kuzeni MP44L’den bazı yönlerden daha hızlı ve diğer yönlerden daha yavaş olsa da, MP44’ün 232 katmanlı NAND kullanması, 8 TB’a kadar muazzam bir kapasite sunmasına olanak tanır. Ayrıca, sürüş neredeyse dolu testimiz sırasında hoş bir sürpriz yaptı.
Daha fazla okuma: Rakip ürünler hakkında bilgi edinmek için en iyi SSD’ler grubumuza bakın.
MP44 tasarımı ve fiyatı
2280 (22 mm genişlik, 80 mm uzunluk) M.2, PCIe 4.0 SSD olmasının yanı sıra MP44, eski MP44L gibi bir ana bellek veri yolu tasarımıdır (cihazınızın belleği birincil önbelleğe alma görevleri için kullanılır). Ancak bu durumda, yepyeni bir Maxio MAP1602A denetleyici ve 232 katmanlı TLC NAND kullanılıyor.
Bu yazının yazıldığı sırada MP44, Amazon’da 1 TB için 58 ABD Doları (inceleme birimimizin kapasitesi), 2 TB için 110 ABD Doları, 4 TB için 267 ABD Doları ve 8 TB için 820 ABD Doları fiyatla mevcuttu. Amazon’da listelenmemiş olmasına rağmen 512 GB’lık bir sürümü de var.
MP44’ün ayrıca 2230 (22 mm genişlik, 30 mm uzunluk) versiyonunda da bulunacağını unutmayın; MP44S, Steam Deck’te bulunanlar gibi daha küçük M.2 yuvalarına sığacaktır.
Buradaki ana çıkarım, MP44’ün, 4 TB sürüm için terabayt başına hafif bir prim ve 8 TB için terabayt başına önemli bir ek ücret olsa da, büyük kapasitelerde mevcut olmasıdır.
4 TB veya 8 TB’a ihtiyacınız varsa, MP44 istediğiniz SSD’dir.

Bazı açılardan daha hızlı olan MP44L’nin 1 TB için 42,49 ABD doları ve 2 TB için 77,98 ABD doları olduğu düşünülürse, bu sürücü daha düşük kapasitelerde daha iyi bir pazarlık olabilir (aşağıdaki performans bölümüne bakın).
MP44 beş yıl garantilidir ve bu, yalnızca bazı oldukça ilginç ve genel olarak cömert TBW (sürücüye yazılabilen terabaytlar) derecelendirmeleriyle hafifletilir: 512 GB için 700 TBW, 1 TB için 1.450 TBW, 2 TB için 2.500 TBW, 4 TB için 3.000 TBW ve 8 TB için 6.000 TBW.
Daha büyük iki kapasite için ödediğiniz ekstra para göz önüne alındığında, TBW dereceleri sadece iyi. Gerçekte çoğu kullanıcı, düşük bir TBW derecesini bile aşmaya asla yaklaşamaz.
Teamgroup MP44’ün performansı nasıl?
Ardıl sürücüler öncekilerden daha hızlı olma eğiliminde olsa da, MP44 ile yapılan her testte durum böyle değildi. Sentetik kıyaslamalarda MP44, sıralı verim açısından daha hızlı görünüyor, ancak rastgele işlemlerde hızın oldukça gerisinde kaldı ve 48 GB aktarımlarımızda biraz düştü.
Aşağıda görebileceğiniz gibi, MP44, CrystalDiskMark 8’in sıralı verim testlerinde MP44L kuzeninin yanı sıra benzer fiyatlı iki sürücü olan Sabrent Rocket Q4 ve WD SN580’i geride bıraktı. AS SSD (gösterilmemiştir) benzer bir görüş sunmuştur.

Ancak, aşağıda gösterildiği gibi, 32 kuyruklu, tek iş parçacıklı okuma testi dışında, MP44 rastgele işlemler sırasında çok daha az kolaydı.

Gerçek dünyada, daha yavaş rastgele işlemler, MP44’ün işletim sisteminizi diğer bazı sürücüler kadar hızlı çalıştırmayabileceği anlamına gelir. Bugünlerde çıplak gözle yavaş bir NVMe SSD’yi hızlı bir SSD’den ayırt etmek mümkün değil.
MP44, bu testlerde çok hızlı bir sürücü olan eski MP44L’ye iki saniye farkla kaybetse bile, gerçek dünyadaki 48GB aktarımlarımızda çok iyi zamanlar geçirdi.

1 TB sürücülerin, ikincil önbelleğe almada kullanılacak daha az NAND (bu durumda QLC yerine bir bit SLC olarak yazma) nedeniyle genellikle 450 GB yazmamızda (aşağıda gösterilmiştir) biraz sorun yaşadığını unutmayın.
Listelerdeki Sabrent, bu testte inanılmaz derecede hızlı, ancak çılgın 3 GBps aktarım hızından bir nebze olsun yavaşlamayan 2 TB’lık bir sürücü.

Aşağıdaki görüntüden, 450 GB yazmadaki sorunun tam olarak nerede olduğunu, yani yazmanın yavaşladığı noktayı anlayabilirsiniz. MP44L, yarı noktayı geçtikten sonra 1,6 GB/sn’ye yavaşlarken, MP44 yolun yaklaşık üçte biri kadar daha erken yavaşladı.

Satıcılar HMB’yi ve ikincil önbelleğe almayı iyileştirdikçe ve büyük dosya yazma işlemimizin amacı SSD’yi yerel olarak NAND yazmaya zorlamak olduğundan, daha da fazla veri yazmaya başladık.
MP44’ün bizi şok ettiği yer burasıdır. 1 TB sürücüye 900 GB yazarken, ikincil önbelleği “tükettiğimiz” diğer tüm sürücüler bir yana, MP44L’nin yaptığı gibi hiçbir zaman önemli ölçüde yavaşlamadı. Yerel yazma, QLC ile 100MBps’ye düşebilir ve normalde TLC ile 200MBps ila 500MBps arasında görürüz.
Phison tabanlı MP44L sonunda 140MBps’ye (veya altına) düşer ve 900GB’ı yazmak 43 dakika 24 saniye sürer. MP44, ilk çalıştırmamızda asla 800MBps’nin altına düşmedi ve dosyayı yazması yalnızca 11 dakika 44 saniye sürdü. Bununla birlikte, sonraki 900 GB yazmalarda yüzde 80 işaretinde yaklaşık 600 MB / sn’ye düştü. Bu hala 12 dakikanın altındaki zamanlar için yapıldı.

Bir sürücü neredeyse tamamen doluyken bu tür sürekli performans emsalsizdir. Aslında, tekilleştirmenin bir faktör veya en azından önemli bir faktör olmadığından emin olmak için büyük dosyalarımızı yeniden oluşturduk.
Uzun vadeli, yüksek oranlı sürekli yazmanın nasıl başarıldığından emin değiliz, ancak Maxio denetleyicisine ve Micron NAND ekibine şapka çıkartıyoruz. Eğilim devam ederse, kapasite açısından ihtiyaçlarınızın 2 katı kadar fazla satın alma önerimizi daha az şiddetli bir şeye değiştirebilir.
Genel olarak, MP44 hızlıdır, ancak Phison tabanlı MP44L kardeşine kıyasla performans açısından karışık bir çantadır. 910GB’lık yazmadan çok etkilendik, ancak bu tür bir işlem son derece nadirdir ve rastgele sayılar vasatın altındaydı. Yine, bir kıyaslama olmadan muhtemelen fark edeceğiniz bir şey değil.
Teamgroup MP44’ü satın almalı mısınız?
Uygun fiyatlı ve orta sınıf SSD fiyatları taban tabana düşmüş olsa da, her kuruş önemlidir ve muhtemelen daha ucuz ve çoğu durumda 2 TB kapasiteye kadar daha hızlı MP44L ile daha iyi durumda olursunuz. 4 TB veya 8 TB’a ihtiyacınız varsa, MP44 istediğiniz SSD’dir. Ayrıca, sürücüyü şu anda endüstri tavsiyesi olan yüzde 50’den daha fazla doldurmayı planlıyorsanız MP44’ü seçin.
SSD’leri nasıl test ediyoruz?
Dahili sürücü testleri şu anda iki Kingston Fury 32 GB DDR5 4800 MHz modüllü (toplam 64 GB bellek) bir X790 (PCIe 4.0/5.0) anakart/i5-12400 CPU birleşimi üzerinde çalışan Windows 11, 64-bit’i kullanmaktadır. Hem 20Gbps USB hem de Thunderbolt 4 arka panele entegre edilmiştir ve Intel CPU/GPU grafikleri kullanılmaktadır. 48 GB aktarım testleri, toplam 64 GB belleğin 58 GB’ını alan bir ImDisk RAM diski kullanır. 450GB dosya, işletim sistemini de çalıştıran bir Samsung 990 Pro 2TB’den aktarılır. 900 GB dosya, bir Crucial T700 PCIe 5.0 SSD’den okunur.
Her test, yeni biçimlendirilmiş ve TRIM’li bir sürücüde gerçekleştirilir, böylece sonuçlar en uygun olur. Normal kullanımda, bir sürücü dolduğunda, ikincil önbelleğe alma için daha az NAND ve diğer faktörler nedeniyle performansın düşeceğini unutmayın.
Uyarı: Gösterilen performans rakamları yalnızca gönderdiğimiz sürücü ve test edilen kapasite için geçerlidir. SSD performansı, baştan sona okuma/yazma işlemleri için daha fazla veya daha az yonga ve ikincil önbelleğe alma için mevcut NAND miktarı nedeniyle kapasiteye göre değişebilir ve değişecektir. Satıcılar ayrıca ara sıra bileşenleri değiştirir. Deneyimlediğiniz performans ile bizim bildirdiğimiz performans arasında büyük bir tutarsızlık fark ederseniz, elbette bize bildirin.