Dubai, İngiliz zenginlerin paralarını taşımasıyla daha fazla milyoneri ağırlamaya hazırlanıyor

Melike

Global Mod
Global Mod
Dubai, İngiliz zenginlerin paralarını taşımasıyla daha fazla milyoneri ağırlamaya hazırlanıyorDubai Marina'da gün batımında şehir manzarasının ve gökdelenin havadan görünümü.

Lu Shaoji | An | Getty Images


Henley Özel Servet Göçü Raporu'na göre, Birleşik Arap Emirlikleri üst üste üçüncü yıldır dünyanın en büyük servet mıknatısı olmaya doğru ilerliyor.

Aynı zamanda, İsviçre bankası UBS'e göre, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki birçok gurbetçinin kaynağı olan İngiltere'nin milyoner nüfusunun 2028 yılına kadar %17 oranında azalması bekleniyor.

Yüksek net gelire sahip kişiler birçok durumda ayaklarıyla oy veriyor, daha yeşil meralar arıyorlar – veya Dubai gibi vergisiz gurbetçi merkezleri durumunda, daha kumlu plajlar – çünkü ülkelerinde maliyetler ve vergiler artıyor. Bazı finansörlere göre, Haziran ayında İngiltere İşçi Partisi'nin ezici seçim zaferinin ardından bu eğilimin hızlanması muhtemel.

Pandemi sırasında İngiltere'den BAE'ye taşınan ve uzun süredir bölgesel yatırımcı olarak çalışan Karim Jetha, CNBC'ye yaptığı açıklamada, “Milyonerlerin Dubai'ye taşınmayı tercih etmesinde itme ve çekme faktörleri var” dedi.

“İtici faktörler arasında yeni bir İşçi Partisi hükümeti altında daha yüksek vergiler olasılığı yer alıyor. Örneğin, İşçi Partisi'nin kampanya vaatlerinden biri, özel okul harçlarına KDV koymaktı, bu da maliyeti %20 artıracaktı,” dedi. “Çekici faktörler arasında Dubai'nin son derece güvenli olduğu algısı ve göçü teşvik eden vize reformları yer alıyor.”

Haziran ayında yayınlanan Henley raporuna göre, BAE'nin 2024 yılı sonuna kadar dünyanın dört bir yanından rekor seviyede 6.700 milyonerlik bir net giriş görmesi bekleniyor. Bu, aynı zaman diliminde 3.800 milyonerlik bir net girişi karşılaması beklenen listedeki ikinci sıradaki ülke olan ABD'nin neredeyse iki katı.


Dubai, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Palm Jumeirah

Nikada | E+ | Getty Images


Raporda, “Sıfır gelir vergisi, altın vizeleri, lüks yaşam tarzı ve stratejik konumuyla BAE, göç eden milyonerler için dünyanın bir numaralı varış noktası olarak kendini sağlamlaştırdı” denildi. BAE'nin altın vizesi, yabancı ikamet edenlerin BAE'de yaşamasına, çalışmasına veya eğitim görmesine izin veren uzun vadeli bir ikamet vizesidir.

BAE'ye göç eden milyonerlerin çoğunluğunun Hindistan, Ortadoğu, Rusya ve Afrika'dan geldiği belirtilirken, daha fazla sayıda İngiliz ve Avrupalının da bu gösterişli çöl emirliğine taşınmasının beklendiği ifade edildi.

Dubai'deki Hourani Özel Servet ve Aile Ofisleri ortağı Sunita Singh-Dalal, bunun büyük ölçüde BAE'nin “servet yönetimi ekosistemindeki” gelişme ve reformlara bağlı olduğunu söyledi.

“BAE, beş yıldan kısa bir sürede, zenginlere servetlerini korumaları, muhafaza etmeleri ve artırmaları için bir dizi yenilikçi çözüm sunan sağlam bir düzenleyici çerçeve getirdi” dedi.

Modern altyapı, güçlü uluslararası okul sistemi, coğrafi bağlantı, düşük suç oranı, gelir vergisi olmaması, uzaktan çalışma vizesi ve çeşitli yatırım teşvikleri gibi faktörler de zenginlerin Dubai'ye çekilmesine yardımcı oluyor.

Buna karşın, Haziran ayında yayınlanan UBS Küresel Servet Raporu'na göre, Britanya'nın milyoner nüfusunun geçen yılki 3.061.553'ten 2028'e kadar 2.542.464'e düşmesi bekleniyor. Ancak, Birleşik Krallık'ın büyük milyoner nüfusunun -dünyanın en yüksek üçüncüsü- Rusya, Orta Doğu ve başka yerlerden gelen birçok yabancı sakini içerdiğini belirtmek önemlidir.


İngiltere hükümeti, varlıklı ve çoğunlukla yabancı ikamet edenlerin yurtdışındaki gelirleri üzerinden İngiliz vergisi ödememelerine olanak tanıyan “yerleşik olmayan” statüsünü aşamalı olarak kaldırıyor; bu nüfusun büyük bir kısmı İngiltere'deki ikametlerini iptal etmeyi düşünecektir.

Londra'daki bağımsız düşünce kuruluşu Hükümet Enstitüsü'nün direktörü Hannah White, Henley raporunda, “İngiltere'deki ekonomik ve siyasi çalkantıların yarattığı çıkışın, istenmeyen politika kararlarıyla daha da hızlanma riski var” yorumunu yaptı.

325.000 £ (417.755 $) eşiğinin üzerindeki gayrimenkullerde halihazırda yürürlükte olan %40 oranındaki vergiye ve Birleşik Krallık'taki yerleşik olmayanlara uygulanan vergi rejiminin 2025'te sona ermesine dikkat çekti.

Mevcut İşçi Partisi hükümeti ayrıca, çocuklarını elit kurumlara gönderenler için eğitimi önemli ölçüde daha pahalı hale getirecek olan, İngiltere'deki özel okul harçlarına uygulanan %20 KDV muafiyetini kaldırma sözü verdi.

White, “İşçi Partisi'nin %20 KDV muafiyetini kaldırma taahhüdü, istenmeyen bir gelişmedir” dedi.