Kadın milyarderler servetlerini nasıl kazanıyor, harcıyor ve dağıtıyor?

Melike

Global Mod
Global Mod
Kadın milyarderler servetlerini nasıl kazanıyor, harcıyor ve dağıtıyor?Alice Walton, 03 Ekim 2022'de Los Angeles, Kaliforniya'da Getty Center'da düzenlenen Getty Madalya Yemeği 2022'de sahnede konuşuyor.

Stefanie Keenan | Getty Images Eğlence | Getty Images


Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Üye olmak gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için.

Yeni bir rapora göre, kadınlar küresel zenginlikteki paylarını artırırken, yeni hedefler ve hayırseverlikle milyarderler sınıfının da daha büyük bir payına sahip oluyorlar.

Altrata Milyarder Sayımına göre dünyadaki 3.323 milyarderin %13'ü (veya 431'i) kadın. Bu küçük gibi görünse de sayıları ve payları son 10 yılda giderek artıyor.

Rapora göre, “kadın girişimciliğindeki büyüme, yavaş yavaş değişen kültürel tutumlar ve nesiller arası önemli servet transferlerinin artan sıklığı”, üç virgül kulübünün kadınlaştırılmasına katkıda bulunmaya devam edecek.

Miraslar en güçlü itici güç olmuştur. Rapora göre bugün 431 kadın milyarderin dörtte üçü servetlerinin bir kısmını miras olarak aldı. Altrata, dünyadaki en zengin üç kadın olan Alice Walton (104 milyar dolar), Julia Flesher Koch ve ailesi (76 milyar dolar) ve Françoise Bettencourt Meyers (73 milyar dolar) dahil olmak üzere, kadınların yüzde 38'inin tüm servetini miras aldığını söyledi. Buna karşılık, erkek milyarderlerin yalnızca %5'i servetlerini miras aldı.

Kadın milyarderlerin dörtte biri, erkeklerin ise %66'sı kendi emeğiyle çalışıyor. Bu miraslar daha da yaygın hale gelebilir. Cerulli Associates'in bir raporuna göre, kadınların Büyük Varlık Transferi kapsamında önümüzdeki on yılda 30 trilyon dolara kadar miras alması bekleniyor.

Inside Wealth'i doğrudan gelen kutunuza alın

Erkek ve kadın milyarderler de farklı şekilde veriyor ve harcıyorlar. Rapora göre, örneğin kadınlar kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve sosyal organizasyonlara daha fazla odaklanıyor.

Neredeyse her beş kadın milyarderden biri profesyonel zamanlarının çoğunu kar amacı gütmeyen kuruluşlarda geçirirken, erkeklerde bu oran %5'tir. Raporda, kadınlar arasında miras yaygınlığının, hayırseverliğe odaklanmanın ana nedeni olduğu, kadınların “daha az ticari taahhütte” bulunma eğiliminde oldukları ve “miras alınan zenginlik ile hayırseverlik, refah ve sosyal adalete daha erken katılım arasında güçlü bir bağlantı olduğu” ifade edildi. “

Milyarder kadınların da biraz farklı finansal portföyleri var. Çoğunlukla özel şirketleri miras aldıkları için, servetlerinin daha büyük bir kısmı özel holdinglerde (erkeklerde %35'e karşı %28) ve daha fazla likit varlık ve nakitte (%39'a karşı %30) bulunuyor. Raporda, milyarder erkeklerin çok daha fazla hisse senedine sahip olduğu, erkeklerin servetlerinin %40'ının hisse senetlerine sahip olduğu, kadınların ise bu oranın %22 olduğu belirtildi. Bunun büyük ölçüde halka açık şirketler kuran teknoloji odaklı milyarderler sayesinde olduğu belirtildi.

Kadın milyarderlerin lüks gayrimenkul ve sanat eserine sahip olma olasılıkları çok daha yüksek. Örneğin 10 milyon doların üzerinde gayrimenkul sahibi olma olasılıkları 1,5 kat daha fazla. Milyarder erkeklerin ise özel jetler, yatlar ve pahalı arabalar gibi “oyuncaklarından” keyif alma olasılıkları daha yüksek. Milyarder erkeklerin, milyarder kadınların 1 milyon dolardan fazla değere sahip bir arabaya sahip olma olasılığı 3,8 kat daha fazla. Ayrıca yat sahibi olma olasılıkları iki kattan fazladır.

Hobiler konusundaki cinsiyet ayrımı daha da büyük. Kadın milyarderler için hayırseverlik %71 ile en çok bahsedilen hobi oldu. Erkeklerin en büyük hobisi %71 ile spor oldu. Daha fazla kadın sanat, eğitim ve seyahati hobi olarak belirtirken, erkekler havacılığa, açık hava etkinliklerine ve politikaya daha fazla ilgi duyuyordu.