Milyonerler küresel çapta yükselecek ancak İngiltere'de düşüş yaşayacak

Melike

Global Mod
Global Mod
Milyonerler küresel çapta yükselecek ancak İngiltere'de düşüş yaşayacakİnsanlar 5 Temmuz 2024'te New York'taki bir Manhattan alışveriş merkezinde yürüyorlar.

Spencer Platt | Getty Images Haberleri | Getty Images


LONDRA — UBS'nin 2024 Küresel Servet Raporu'na göre, küresel milyoner sayısının önümüzdeki beş yıl içinde artmaya devam etmesi bekleniyor. Ancak İngiltere bu konuda belirgin bir istisna teşkil ediyor.

2023-2028 yılları arasında ankete katılan 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin 52'sinde 1 milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkin sayısının artması bekleniyor. Kazanımlara teknoloji devi Tayvan öncülük edecek. Burada, patlayan mikroçip endüstrisi ve zengin yabancıların göçündeki artışın da etkisiyle milyoner sayısının %47 artması bekleniyor.

Bu büyümeyi Türkiye (%43), Kazakistan (%37), Endonezya (%32) ve Japonya (%28) izledi. En fazla küresel milyonerin bulunduğu iki merkez olan ABD ve Çin anakarası, rakamlarının sırasıyla %16 ve %8 artacağını öngörüyor.

Ancak İngiltere'de milyoner sayısının %17 oranında azalacağı tahmin ediliyor

UBS Küresel Varlık Yönetimi Başekonomisti Paul Donovan, İngiltere'nin şu anda dünyada en fazla dolar milyoneri sayısına sahip üçüncü ülke olduğunu ve bunun “bir ekonomi olarak hak ettiğinden çok daha fazla” olduğunu söyledi.

Fransa ve İtalya gibi milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 artması beklenen ülkelerde daha “doğal” bir büyüme görüldüğünü, İngiltere'deki büyümenin ise çeşitli “itme-çekme” faktörlerinden kaynaklanan sermaye çıkışlarıyla dengeleneceğini sözlerine ekledi.

Küresel ekonominin yapısal değişiklikler geçirmesi ve sermayenin dünya çapında hareket etmesiyle servet dağılımında yaşanan doğal değişimlerin de bunda etkili olduğunu belirten Obama, şunları kaydetti:



Donovan, milyoner sayısındaki düşüşün diğer nedenleri arasında İngiltere'nin Rusya'ya yaptırım uygulaması (zengin Rusların uzun süredir Londra'yı varlıkları için bir yuva olarak kullanması) ve “yerli olmayan milyoner nüfusunun” sürekli olarak Dubai ve Singapur gibi düşük vergili yerleri araması olduğunu da sözlerine ekledi.

Tahmine katkıda bulunan bir faktör olarak İngiltere'nin yeni seçilen merkez sol İşçi Partisi'nden bahsetmedi. Donovan bunun yerine, yakın zamanda devrilen Muhafazakar hükümet tarafından başlatılan İngiltere'nin sözde yerleşik olmayan statü vergi rejimindeki değişikliklerin “küçük, önemli olmayan” bir etkisi olduğunu belirtti.

Dolar milyoneri sayısının azalacağı tahmin edilen bir diğer ülke ise Hollanda oldu. Bu ülkede de zengin bireylerin sayısında yüzde 4'lük bir düşüş yaşanması bekleniyor.

Bu arada raporda Rusya'daki ABD doları milyonerlerinin sayısının %21 oranında arttığı görülüyor. Donovan, bunun kısmen döviz dalgalanmalarından ve son zamanlardaki emtia ve enerji piyasası trendlerinden kaynaklandığını ve bazı işletme sahiplerinin bundan faydalandığını söyledi.

Artan eşitsizlik mi?


UBS, küresel servet büyümesinin 2022'deki %3'lük düşüşün ardından 2023'te %4,2 büyüme kaydederek toparlandığını tespit etti. Toparlanma, esas olarak %4,8 büyüyen EMEA bölgesi (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) tarafından yönetildi; Asya-Pasifik'teki %4,4 ve Amerika'daki %3,5'e kıyasla.

Bu arada rapor, servet eşitsizliğinin gelişimine dair karışık bir tablo sunuyor. UBS, 2000 ile 2030 yılları arasında servet hareketliliğinin (bir kişinin hayatı boyunca bir servet diliminde yükselme yeteneği) genel olarak iyileşeceğini söyledi.

Raporda, en düşük servet diliminde başlayan kişilerin en az bir servet diliminde yükselme şansının %60, iki veya daha fazla servet diliminde yükselme şansının ise üçte 1 olduğu belirtildi.

Ancak büyük ekonomilerin tepesindeki yüksek servetli grupların büyümesi, ortalama servet rakamlarını giderek daha fazla çarpıtıyor.


“Bireysel zenginlikle ilgili bu bulguların bazıları çoğu okuyucu için sürpriz olmayacak, ancak diğerleri oldukça beklenmedik olabilir. Birçok kişi kendi ülkelerini tanımayabilir. Zenginlikteki bildirilen büyüme veya düşüşün farkına varmadan yanlarından geçtiğini hissedebilirler,” dedi UBS raporda.

Bunun nedeni, birçok ülkede ortalama servetteki artışın, ortanca servetteki keskin düşüşü göz ardı etmesidir; bu da daha fazla eşitsizlik anlamına gelir ve servetin en zenginler arasında yoğunlaşması anlamına gelir.

Ortalama zenginliğin medyan zenginliğe göre en uyumsuz olduğu ülkeler arasında Fransa ve Meksika yer alıyor; burada ortalama zenginlik iki kat daha yüksek. Çin anakarasında, Hong Kong ve Tayvan'da neredeyse üç kat daha yüksek ve ABD, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde beş kat daha yüksek.

Yatay servet transferi


Nesiller arası büyük servet aktarımı uzun zamandır tartışılırken, UBS bu yılki raporunda servetin sadece aşağıya doğru hareket etmediğini, aynı zamanda eşlere doğru “yanlara doğru” hareket ettiğini tespit etti.

Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde devredilmesi beklenen yaklaşık 83 trilyon doların UBS'ye göre 9 trilyon doları eşlere “kuşaklar arası” veya yatay olarak aktarılacak. Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, bu büyük servet aktarımının büyük kısmı kadınlara gidecek.

UBS, eşlerin bu mirası genellikle dört yıl boyunca elinde tuttuğunu ve ardından mirasını başkalarına devrettiğini, en büyük yatay ve dikey servet transferinin Amerika'da gerçekleştiğini belirtti.

CNBC PRO'dan bu içgörüleri kaçırmayın