Rekor sayıda zengin Amerikalı ABD'den ayrılma planları yapıyor

Melike

Global Mod
Global Mod
Rekor sayıda zengin Amerikalı ABD'den ayrılma planları yapıyorFerragudo, Portekiz.

Gonzalo Azumendi | Taş | Getty Images


Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Üye olmak gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için.

Göçmenlik avukatlarına göre, giderek artan sayıda zengin Amerikalı, Salı günkü seçimler öncesinde ülkeyi terk etme planları yaparken, birçoğu kimin kazanırsa kazansın siyasi ve sosyal huzursuzluktan korkuyor.

Aile ofisleri ve varlıklı ailelerin avukatları ve danışmanları, yurtdışında ikinci pasaport veya uzun süreli ikamet arayan müşterilerden rekor talep gördüklerini söyledi. Seçimden sonra yurt dışına taşınmanın konuşulması yaygın olsa da, varlık danışmanları bu kez zenginlerin çoğunun harekete geçtiğini söyledi.

Zenginlere uluslararası göç konusunda danışmanlık yapan Henley & Partners'ın özel müşterilerin grup başkanı Dominic Volek, “Hiç şu anda gördüğümüz gibi bir talep görmedik” dedi.

Volek, ilk kez zengin Amerikalıların şirketin en büyük müşteri tabanını oluşturduğunu, işlerinin %20'sini, yani diğer milletlerden daha fazlasını oluşturduğunu söyledi. Yurt dışına taşınmayı planlayan Amerikalıların sayısının geçen yıla göre en az %30 arttığını söyledi.

Uluslararası vergi ve göçmenlik firması Lesperance and Associates'in yönetici ortağı David Lesperance, yurtdışına olası taşınmalar için kendisini işe alan Amerikalıların sayısının geçen yıla göre yaklaşık üç kat arttığını söyledi.

Zenginlere göçmenlik programları konusunda tavsiyelerde bulunan Arton Capital tarafından yapılan bir anket, Amerikalı milyonerlerin yüzde 53'ünün, kim kazanırsa kazansın, seçimden sonra ABD'yi terk etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylediğini ortaya çıkardı. Ayrılma olasılığı en yüksek olanlar genç milyonerler oldu; 18 ila 29 yaş arasındaki milyonerlerin yüzde 64'ü, yurtdışında yatırım yoluyla ikamet programı aracılığıyla altın vize adı verilen vizeleri almakla “çok ilgilendiklerini” söyledi.

Kabul edelim ki, Amerikalı zenginler arasında ikinci pasaportlara veya ikametgahlara olan ilgi Kovid-19'dan bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor. İster daha sıcak, daha ucuz bir ülkeye emekli olmak ister yurtdışındaki aileye daha yakın olmak olsun, zenginlerin yurtdışına çıkmak istemeleri için pek çok siyasi olmayan nedeni var.

Ultra zenginler aynı zamanda tek bir ülkedeki vatandaşlığı giderek yoğunlaşmış bir kişisel ve mali risk olarak görmeye başlıyor. Yatırımlarını çeşitlendirirken, ülke riskinden korunmak için artık “pasaport portföyleri” oluşturuyorlar. Diğerleri, tehlikeli ülkelere veya ABD'ye düşman olan bölgelere seyahat etmeleri durumunda ABD dışı bir pasaport istiyor


Ancak seçimler ve siyasi iklim hızlandı ve zengin Amerikalıların yurtdışında bir B Planı düşünme yönündeki baskısını artırdı. Lesperance, Amerikalı müşterilerinin otuz yılı aşkın süredir çoğunlukla vergi nedeniyle yurt dışına taşınmakla ilgilendiğini söyledi. Artık politika ve şiddet korkusu söz konusu ve önümüzdeki hafta yapılacak seçimler bu korkuları daha da güçlendirecek.

Lesperance, “Bazıları için öncelikli şey 'MAGA Amerika'da yaşamak istemiyorum'” dedi. Diğerleri ise Donald Trump'ın kaybetmesi durumunda şiddetten ya da Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in değeri 100 milyon doları aşan gerçekleşmemiş sermaye kazançlarını vergilendirme planından endişe ediyor. Vergi analistleri gerçekleşmemiş kazanç planının Demokrat çoğunluk olsa bile Kongre'den geçme şansının çok az olduğunu söylerken Lesperance bunun hala bir risk olduğunu söyledi.

“Bunun gerçekleşme ihtimali yalnızca %3 olsa bile yine de sigorta yaptırmak istiyorsunuz” dedi.

Inside Wealth'i doğrudan gelen kutunuza alın

Avukatlar, zenginlerin ayrıca toplu okul saldırılarını, siyasi şiddet potansiyelini, antisemitizmi, İslamofobiyi ve hükümetin artan borçlarını ayrılma nedenleri olarak gösterdiğini söylüyor.

Konu destinasyonlara gelince, Amerikalılar çoğunlukla Avrupa'ya bakıyor. Henley'e göre Amerikalıların ikamet veya ikinci vatandaşlık aradığı en önemli ülkeler arasında Portekiz, Malta, Yunanistan, İspanya ve Antigua yer alıyor. İtalya Amerikalılar için de popüler hale geldi.

Arton Capital'den Armand Arton, “Amerikalılar ile Avrupa arasındaki aşk ilişkisi çok uzun zamandır devam ediyor” dedi. “Bunun bir bedeli var ve onlar bir mülke veya fona birkaç yüz bin veya yarım milyon dolar yatırım yapma konusunda gayet iyiler.”

Ancak kurallar ve maliyetler hızla değişiyor. Kitlesel göç dünya çapında gündemi meşgul eden bir siyasi konu haline gelirken, Avrupa'daki bazı politikacılar zenginlere yalnızca yatırıma dayalı vatandaşlık veya oturma izni veren altın vizelere karşı çıkmaya başladı.

Örneğin Portekiz, altın vize programının bir parçası olarak Algarve'ye akın eden yabancıların sahildeki mülkleri satın almasıyla tepkiyle karşı karşıya kaldı. Emlak fiyatlarının %15 oranında artmasıyla birlikte hükümet kuralları değiştirdi, minimum yatırım eşiklerini yükseltti ve konut mülklerini bir yatırım kategorisi olarak kaldırdı.

İtalya bu yaz vergi mukimliğini İtalya'ya aktaran varlıklı yabancıların yurt dışı gelirlerine uygulanan sabit vergiyi ikiye katlayarak 200.000 avroya (217.000 $) çıkardı. Değişim, program için gelen ve Milano'daki emlak fiyatlarını artıran yeni zengin göçmen dalgasının ardından geldi.


Şimdilik Malta, Amerikalı zenginlerin ikinci pasaportu olmaya devam ediyor. Göçmenlik avukatlarına göre Malta'nın yatırım vatandaşlık programı, tamamı 1 ila 1,2 milyon dolar arasında pahalı olsa da, Malta'da ve buna bağlı olarak Avrupa Birliği'nde vatandaşlık ve sınırsız seyahat ve ikamet imkanı sunuyor. AB, Malta programına mahkemede itiraz ediyor ancak göçmenlik avukatlarının çoğu ülkenin galip gelmesini bekliyor.

Karayipler, yalnızca ikinci bir pasaport isteyen Amerikalılar için giderek daha popüler hale geliyor. Antigua ve Barbuda'da 300.000 dolardan fazla bir fiyata onaylanmış bir gayrimenkul satın almak, sizi diğer ülkelerin yanı sıra Hong Kong, Rusya, Singapur, Birleşik Krallık ve Avrupa'ya seyahat etme özgürlüğüne izin veren vatandaşlık yoluna sokar. Avukatlar, St. Lucia'nın giderek daha popüler hale geldiğini söylüyor.

İrlanda, İtalya ve düzinelerce başka ülkede ataları olan Amerikalılar, genellikle yatırım vizesinden çok daha ucuz olan sözde soy vatandaşlığına başvurabiliyor. Portekiz gibi bazı ülkeler, girişe ve vatandaşlığa geçişe olanak sağlayan emeklilik vizeleri de sunmaktadır.

Hemen vatandaşlık veya ikamet almayı beklemeyin. Avukatların ve ülkelerin bu kadar çok başvuruyla dolup taştığı ve pek çok farklı özgeçmiş kontrolü ve onayın gerekli olduğu bir ortamda, süreç aylar, hatta bir yıl veya daha fazla sürebilir. Ve seçim sonuçlarına göre bu bekleme listesi daha da uzayabilir.

Lesperance, “Kalabalıklaşıyor” dedi. “Ve eminim ki 6 veya 7 Kasım'da daha fazlasını alacağım.”

CNBC PRO'nun bu içgörülerini kaçırmayın