100 milyon dolarlık konut satışlarının bu yıl iki katına çıkması bekleniyor

Melike

Global Mod
Global Mod
100 milyon dolarlık konut satışlarının bu yıl iki katına çıkması bekleniyorNew York City'deki 217 West 57th St. adresindeki Central Park Kulesi'nin görünümü.

Kaynak: Cody Boone, SERHANT Studios


Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth bülteninde, yüksek gelirli yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank'ın yayınında yer aldı. Üye olmak Gelecek sayıları doğrudan e-posta kutunuza almak için.

Yeni haberlere göre, finansal piyasalardaki yükseliş ve faiz indirimi umutlarının ultra lüks gayrimenkul pazarındaki toparlanmayı desteklemesiyle, bu yıl 100 milyon dolarlık konut satışlarının iki katına çıkması bekleniyor.

Miller Samuel ve Douglas Elliman'ın verilerine göre, 15 Temmuz itibarıyla ABD'de altı ev 100 milyon dolardan fazla fiyata satıldı. Satış hızı devam ederse, geçen yılın toplamını iki katından fazla aşacak ve muhtemelen 2021'de 100 milyon dolardan fazla fiyata satılan dokuz ev rekorunu geride bırakacak.

Kabul edelim, dokuz haneli kulüp çok küçük bir grup. Ancak 50 milyon dolar, 20 milyon dolar ve hatta 10 milyon dolar fiyatlı ev satışları, 2023'teki düşüşün ardından ultra lüks gayrimenkul piyasası için güçlü bir toparlanmanın sinyalini veriyor. Bu geri dönüş, hala yüksek ipotek oranlarının ve arz eksikliğinin baskısını hisseden ulusal konut piyasasıyla keskin bir tezat oluşturuyor.

Değerleme ve araştırma şirketi Miller Samuel'in CEO'su Jonathan Miller, “Bu, satış hızında önemli bir artış. Daha geniş konut piyasasında böyle bir şey görmüyoruz.” dedi.

Manhattan, geçtiğimiz ay yaklaşık iki büyük anlaşma gördü. Dünyanın en yüksek konut binası olan Central Park Tower'daki bir çatı katı, bilinmeyen bir alıcıya 115 milyon dolara satıldı. Ve Aman New York'un çatı katı, binayı inşa eden geliştirme şirketini kuran ve aslında kendi şirketinden satın alan Rus asıllı milyarder Vladislav Doronin'e bildirildiğine göre 135 milyon dolara satıldı.

Florida'nın tek özel adası olan Palm Beach Tarpon Adası, mayıs ayında 150 milyon dolara satılırken, Oakley'nin kurucusu James Jannard'ın Malibu'daki malikanesi 210 milyon dolara satılarak Kaliforniya'da şimdiye kadar satılan en pahalı ev oldu.


Florida'nın Palm Beach kentindeki özel bir ada olan Tarpon Adası 218 milyon dolara satışa çıkarıldı.

CNBC


San Francisco bile ultra lüks patlamasına katılıyor. Steve Jobs'un milyarder dul eşi Laurene Powell Jobs, San Francisco'da şimdiye kadar satılmış en pahalı evi satın aldı. Pacific Heights'ta, bir tarafta komşusu Larry Ellison ve diğer tarafta Apple tasarım gurusu Jony Ive arasında sıkışmış 17.000 fit karelik bir malikane için 70 milyon dolar ödedi.

Lüks merdivenin daha aşağılarında da güç belirtileri görülüyor. Redfin'e göre, Haziran ayına kadar 5 milyon dolar veya daha fazla fiyata satılan evlerin satışları geçen yılın aynı dönemine göre %13 artarak 4.000'i aştı.

Chicago merkezli @properties ve Christie's International Real Estate'in kurucu ortağı Mike Golden, “Yıl, herkesin beklediğinden çok daha güçlü ve sağlam bir başlangıç oldu” dedi.

Inside Wealth'i doğrudan gelen kutunuza alın

Christie's'in 2024 Orta Yıl Lüks Görünümü'ne göre, ülke genelindeki lüks pazarlar güçlü bir talep görüyor. Rapora göre, Florida, Naples'ta 10 milyon doların üzerindeki ev satışları ilk çeyrekte %14 arttı. PureWest Christie's International Real Estate'e göre, Montana'da 4 milyon doların üzerindeki satışlar Mayıs ayının başına kadar %50 arttı.

Yapay zeka patlaması, San Francisco Körfez bölgesinde satışlarda yeniden canlanmaya yol açtı.

Körfez Bölgesi'nde emlakçı olan Nathalie de Saint Andrieu, “2024'te şimdiye kadar karşılaştığım en büyük sürpriz, nitelikli alıcıların ultra elit mülkler için yüksek fiyatlar ödeme kapasitesine ve isteğine sahip olması oldu. Bu, piyasanın en üst noktalarındaki muazzam likiditeyi gösteriyor.” dedi.

Ultra lüksün ve daha geniş konut piyasasının farklılaşan yolları, ülkenin geri kalanından üst düzey ekonomiyi yönlendiren çok farklı güçleri vurguluyor. Ulusal gayrimenkul piyasası, ipotek oranlarıyla yükseliyor ve düşüyor, karşılanabilirlik her zamankinden düşük ve birçok Amerikalı düşük oranlı ipoteklerle evlerine kilitlenmiş durumda. Ultra zenginler, özellikle oranlar yüksek olduğunda evlerini satın almak için nakit kullanabilirler. Miller Samuel'e göre Manhattan'da bu baharda yapılan anlaşmaların üçte ikisi nakitti ve lüks segmentte bu pay daha da yüksekti.

Dahası, zengin ev alıcılarının güveni (ve nakit) büyük ölçüde bu yaz rekorları kırmaya devam eden borsa tarafından yönlendiriliyor. Trilyonlarca dolarlık hisse senedi serveti yaratılırken, ultra zenginler artık satın almaya bakıyor.

Miller, “Ultra lüks segment tipik konut piyasasından neredeyse tamamen kopuk,” dedi. “Bu, yerel olmaktan çok küresel bir piyasa. Ve küresel finans piyasalarının sağlığı için daha çok bir barometre.”


80 trilyon dolarlık Büyük Servet Transferi'nden gelen miraslardaki artış da satışlara yardımcı oluyor. One Sotheby's International Realty'nin başkanı Daniel de la Vega, Güney Florida'da aile vakıflarıyla daire satın alan milenyum ve Z kuşağı alıcılarında büyük bir artış gördüğünü söyledi.

“Yeni bir gelişme istiyorlar ve bazıları gelip görmeden satın alıyor,” dedi. “Özellikle markalı konutları seviyorlar.”

De la Vega, ultra lüks satışları artıran bir diğer eğilimin de giderek daha büyük evlere olan talep olduğunu söyledi. Covid'den sonra, zengin alıcıların spor salonlarından ve spalardan ofislere, eğlence alanlarına ve sanat ve araba koleksiyonları için sergilere kadar en sevdikleri tüm yaşam tarzı olanaklarını evlerinde istediklerini söyledi.

Güney Florida'daki lüks dairelerin metrekare fiyatı bu yıl %33 artarak 3.451 dolara çıktı. Tek ailelik evlerin metrekare fiyatları ise %11 artarak 2.485 dolara çıktı.

“Eskiden, mülk büyüdükçe metrekare başına fiyat düşüyordu,” dedi de la Vega. “Şimdi tam tersi. Daha önce böyle rakamlar görmemiştik. Astronomik.”

Tipik olarak, lüks gayrimenkul piyasası, alıcılar daha fazla kesinlik beklerken başkanlık seçimleri öncesinde bir duraklama yaşar. Şimdiye kadar, güçlü finansal piyasalar herhangi bir seçim endişesinden daha ağır basıyor. Ancak bu, ikinci yarıda bitmiş bir anlaşma olmaktan çok uzak.

Miller, “En azından bu yıl gördüğümüz eylemlere bakılırsa, seçim süper lüks sektörünü çok fazla etkilemiyor gibi görünüyor.” dedi.

CNBC PRO'dan bu içgörüleri kaçırmayın

Üye olmak Inside Wealth'in gelecekteki sayılarını e-posta kutunuza almak için.