Aile ofisleri doğrudan yatırım yaparken gizli risklerle karşı karşıyadırBu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için kaydolun. Yeni bir araştırmaya göre, özel şirketlere doğrudan yatırım yapan aile ofisleri sandıklarından daha fazla risk alıyor olabilir. 2024 Wharton Aile Ofisi Anketi'ne göre, aile ofislerinin bir özel sermaye yöneticisi yerine doğrudan özel şirketlerin hisselerini satın aldığı doğrudan anlaşmalar, aile ofisleri arasında oldukça popüler hale geldi ve portföylerinin artan bir payını oluşturdu. Ancak birçoğu yatırımcı olarak güçlü yanlarından yararlanamıyor. Ve giderek daha fazla izleme ve anlaşma sağlama konusunda yetersiz kalıyorlar. Ankete göre, doğrudan özel yatırım yapan aile ofislerinin yalnızca yarısının kadrosunda, en iyi özel anlaşmaları yapılandırmak ve belirlemek için eğitim almış özel sermaye uzmanları bulunuyor. Dahası, ankete göre doğrudan anlaşma yapan aile ofislerinin yalnızca %20'si yatırımlarının bir parçası olarak yönetim kurulunda yer alıyor; bu da onların güçlü bir gözetim ve izlemeden yoksun olduğunu gösteriyor. Wharton Küresel Aile İttifakını kuran ve yöneten Wharton School'da yönetim profesörü Raphael “Raffi” Amit, “Jüri hâlâ bu stratejinin işe yarayıp yaramayacağı konusunda kararsız” dedi. Doğrudan anlaşmalar aile ofisleri için en sıcak yatırım trendlerinden biri haline geldi. Bastiat Partners ve Kharis Capital tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre aile ofislerinin yarısı önümüzdeki iki yıl içinde anlaşma yapmayı planlıyor. Birçok aile ofisi doğrudan yatırımı, kendi başlarına yatırım yaptıkları için geleneksel olarak özel sermaye tarafından sunulan ancak ücretler olmadan daha yüksek getirilere giden bir yol olarak görüyor. Ayrıca birçok aile ofisi, aile şirketi kuran ve bunları satan girişimciler tarafından kurulduğundan, özel bir işletmeyi yönetme konusundaki deneyimlerinden de yararlanabilirler. Ancak anket, deneyimlerinden tam olarak yararlanamayabileceklerini gösteriyor. Ankete katılan aile ofislerinin yalnızca %12'si diğer aile şirketlerine yatırım yaptıklarını söyledi. Amit, bulgunun aynı zamanda aile ofislerinin aileye ait olmayan işletmelerde daha iyi fırsatlar gördüğünü de gösterebileceğini söyledi. Aile ofisleri, “likidite azlığı priminden” yararlanmak için şirketlere on yıl veya daha uzun süre yatırım yaparak sabırlı sermayeleriyle gurur duyuyorlar. Ancak özel şirketlere yatırım yapmak için yarışırken aile ofisleri sıklıkla özel sermaye şirketleri gibi hızlı bir çıkışa ihtiyaç duymadıklarını vurguluyor. Ankete katılan aile ofislerinin çoğunluğu (%60) yatırımları için genel zaman ufuklarının on yıldan daha uzun olduğunu söyledi. Doğrudan anlaşmalar söz konusu olduğunda teorileri pratiklerinden farklı görünüyor. Ankete katılan aile ofislerinin neredeyse üçte biri, doğrudan anlaşmalar için zaman ufuklarının yalnızca üç ila beş yıl arasında olduğunu söyledi. Yaklaşık yarısı, altı veya 10 yıllık bir zaman dilimiyle yatırım yaptığını söylerken, yalnızca %16'sı 10 yıl veya daha uzun bir süre için yatırım yaptığını söyledi. Amit, “Özel sermayenin benzersiz özelliğinden, daha kalıcı ve esnek doğasından yararlanmıyorlar” dedi. Aile ofisleri, ailelerin diğer ailelerle bir araya gelip yatırım yaptığı veya yatırımı yönlendiren bir özel sermaye şirketinin arka koltuğunda oturduğu sendikasyon ve “kulüp anlaşmalarını” tercih ediyor. Ankete göre, doğrudan anlaşmaları nasıl buldukları sorulduğunda çoğu kişi profesyonel ağları, aile ofisi ağları aracılığıyla veya kendilerinin oluşturduğunu söyledi. Ayrıca tohum veya başlangıç turları yerine daha sonraki aşamadaki yatırımlara yöneliyorlar. Ankete göre anlaşmaların yüzde 60'ı Seri B turları veya sonrasıydı. Aile ofisleri, yatırım yapacak bir şirkete karar verirken ürün üzerinde yönetim ekibine ve liderliğe önem verir. Tam %91'i öncelikli kriterin yönetim ekibinin kalitesi ve deneyimi olduğunu söyledi. Amit, aile ofislerinin doğrudan anlaşmalarda başarılı olabileceğini ancak profesyonel personel eksikliğinin, kısa çalışma ufuklarının ve yönetim kurulu koltuklarının eksikliğinin “kafa karıştırıcı” olduğunu söyledi. Amit, “Bunun başarılı olup olmayacağını anlamak birkaç yıl alacak” dedi.
Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Üye olmak gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için.
Yeni bir araştırmaya göre, özel şirketlere doğrudan yatırım yapan aile ofisleri sandıklarından daha fazla risk alıyor olabilir.
Bu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Üye olmak gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için.
Yeni bir araştırmaya göre, özel şirketlere doğrudan yatırım yapan aile ofisleri sandıklarından daha fazla risk alıyor olabilir.