Antrenmanlarla Matematik kaç set ?

Esprili

New member
“Antrenmanlarla Matematik Kaç Set?” – Bir Kitabın Peşinde Başlayan Yolculuk

Bir forumda gece yarısı açılmış bir başlık vardı. Sıradan görünüyordu ama altında yazan cümle, aslında uzun bir hikâyenin başlangıcıydı: “Antrenmanlarla Matematik kaç setten oluşuyor, hangisini almalıyım?”

Bu soruyu ilk gören kişi Elif oldu. Üniversite sınavına hazırlanan, matematiği “anlamaya çalışan” bir öğrenciydi. Hemen altına yazmak yerine biraz bekledi. Çünkü bu soru, sadece bir sayı sorusu değildi; bir öğrenme yolculuğunun yönünü belirliyordu.

---

Bir Kitap Değil, Bir Sistem Arayışı

Elif’in hikâyesi aslında tek başına değildi. Aynı forumda Mert de vardı. O ise daha farklı bir yerden bakıyordu: “Kaç set varsa bitireyim, net artışı gelsin.”

Mert için mesele stratejikti. Matematikte eksiklerini hızlı kapatmak istiyordu. Planı basitti: setleri sırayla bitirmek, bol soru çözmek, deneme netlerini yükseltmek.

Elif ise daha farklı düşünüyordu. Bir soruyu çözmeden önce neden o yöntemin çalıştığını anlamak istiyordu. Bir sayfa ilerlemekten çok, zihninde oturmasını önemsiyordu.

İşte tam bu noktada forumdaki tartışma büyüdü: “Antrenmanlarla Matematik kaç set?”

Araştırmalar başladığında gerçek ortaya çıktı. Bu seri genellikle 1’den 5’e kadar ilerleyen bir set sistemi üzerine kurulmuştu. Bazı yayınevleri ve güncel baskılarda ek kaynaklarla birlikte 6 kitaba kadar genişleyen versiyonlar da bulunuyordu. Ancak temel yapı, çoğu eğitim platformunda “5 setlik ana seri” olarak kabul ediliyordu.

Ama asıl mesele sayı değildi.

---

Bir Kitabevinde Başlayan Gerçek Hikâye

Elif ve Mert, aynı gün tesadüfen bir kitabevinde karşılaştı. Raflarda dizili kitapların arasında “Antrenmanlarla Matematik 1” dikkat çekiyordu. Yanında 2, 3, 4 ve 5. setler…

Kitapçı, yıllardır bu seriyi sattığını söyleyerek konuşmaya başladı:

“Bu seri aslında tek bir kitap gibi düşünülmez. Her set, bir zihinsel aşama. 1 ve 2 temel kurar, 3 ve 4 hız kazandırır, 5 ise pekiştirir.”

Bu açıklama Mert’in ilgisini çekti. Hemen zihninde bir plan kurdu: “O zaman 5 seti bitirirsem sistem tamam.”

Elif ise farklı bir şeye takıldı. Kitapları eline alıp sayfalarını karıştırırken şunu sordu:

“Bu setleri bitiren herkes gerçekten matematiği öğreniyor mu, yoksa sadece bitirmiş mi oluyor?”

Bu soru ortamı değiştirdi. Çünkü mesele artık kaç set olduğu değil, o setlerin nasıl kullanıldığıydı.

---

Farklı Zihinler, Aynı Yol

Mert, çözüm odaklı yaklaşımını sürdürdü. Her seti bir görev gibi görüyordu. Günlük planlar yaptı, saatler belirledi, hedefler koydu. Onun için bu seri, bir “tamamlama sistemi”ydi.

Elif ise daha ilişkisel bir yol izledi. Setleri tek başına ilerlemek yerine, öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla tartışarak çözmeyi tercih etti. Özellikle yanlış yaptığı soruları neden yanlış yaptığını konuşmak onun için önemliydi.

Burada ilginç olan şey, iki yaklaşımın da eksik olmamasıydı.

Mert hız kazandı ama bazı konuları yüzeysel geçti. Elif daha derin öğrendi ama ilerlemesi daha yavaş oldu.

Forumda bir kullanıcı bu durumu şöyle yorumladı:

“Birisi yolu hızla geçiyor, diğeri yolu tanıyarak yürüyor.”

---

Tarihsel ve Eğitimsel Arka Plan

Bu set sisteminin ortaya çıkışı aslında Türkiye’deki özel yayıncılık dönüşümüyle bağlantılıdır. 2000’li yıllardan sonra test sistemine dayalı eğitim modeli güçlendikçe, yayınevleri konuları küçük parçalara bölerek öğretme yoluna gitti.

“Antrenmanlarla Matematik” serisi de bu dönemin ürünlerinden biri oldu. Amaç, öğrenciyi bir anda zorlamak değil, aşamalı olarak düşünme becerisi kazandırmaktı.

Eğitim araştırmalarına göre (OECD, PISA raporları), küçük adımlarla yapılandırılmış öğrenme materyalleri öğrencilerin başarı oranını artırıyor. Özellikle matematik gibi soyut alanlarda “kademeli ilerleme” yöntemi daha kalıcı öğrenme sağlıyor.

Bu yüzden set sistemi sadece ticari bir bölünme değil, pedagojik bir yapı olarak da değerlendiriliyor.

---

Forumdaki Asıl Tartışma: Kaç Set Değil, Nasıl Kullanılır?

Gecenin ilerleyen saatlerinde forumda yeni mesajlar gelmeye başladı.

Bir kullanıcı şöyle yazdı:

“5 seti bitirdim ama denemelerde hâlâ zorlanıyorum.”

Başka biri cevap verdi:

“Set sayısı değil, yanlış analizi önemli.”

Elif bu mesajları okurken düşündü. Aslında başından beri aradığı cevap buydu.

Mert ise kendi ilerlemesini kontrol ediyordu. Set 3’ü bitirmişti ve netleri artmıştı. Ama bazı sorularda aynı hataları yaptığını fark ediyordu.

İki farklı yaklaşım, aynı kitapta kesişiyordu.

---

Bir Kitap Serisinin Öğrettiği Şey

Gece forum kapanırken Elif son mesajını yazdı:

“Kaç set olduğu önemli ama asıl soru şu: O setleri okurken ne kadar düşünüyorsun?”

Mert ise kendi not defterine şunu yazdı:

“Setleri bitirmek kolay. Önemli olan, tekrar aynı hatayı yapmamak.”

O anda ikisi de aynı şeyi fark etti: Bu seri, sadece 5 setlik bir kitap değil, düşünme alışkanlığı kazandıran bir süreçti.

---

Tartışma Soruları

Bir eğitim serisinde set sayısı mı daha önemli, yoksa kullanım biçimi mi?

Sizce 5 seti hızlı bitirmek mi daha etkili, yoksa 2 seti derinlemesine öğrenmek mi?

Matematik öğreniminde “tamamlama hissi” gerçekten öğrenmeyi destekler mi?

Farklı öğrenme tarzları aynı kaynağı neden farklı sonuçlarla deneyimliyor?

---

Forum sabah olduğunda başlık hâlâ açıktı. Ama artık soru değişmişti. “Kaç set?” sorusu yerini daha derin bir soruya bırakmıştı: “Ben bu setleri nasıl kullanıyorum?”