İngiltere'deki kredi verenlerin ipotekleri azaltmasıyla BOE faiz indirimi ev sahiplerine rahatlama getirdi

poem

New member
Londra'nın kuzeyinde, Muswell Hill semtindeki bir sokakta, ufukta Canary Wharf manzarası olan bir sıra geleneksel ev.

Georgeclerk | Istock | Getty Images


LONDRA — İngiltere'nin büyük konut kredisi kuruluşları, İngiltere Merkez Bankası'nın dört yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını düşürmesinin ardından haneler üzerindeki finansal baskının hafifleyebileceğinin bir işareti olarak ipotek oranlarını düşürmeye başladı.

HSBC, Santander BOE'nin Perşembe günü Banka Faiz Oranını 16 yıllık zirve seviyesi olan %5,25'ten %5'e düşürme kararının ardından borçlanma maliyetlerini düşüren kredi verenler arasında Nationwide da yer alıyor.

Bankanın taban faiz oranını takip eden takipli ipotek kullanan ev sahipleri, tasarruftan ilk yararlananlar olacak. BarclaysSantander, Metro Bankası, Lloyd'larBOE'nin duyurusunun hemen ardından Halifax, Nationwide ve HSBC geri ödeme maliyetlerini 25 baz puan düşürdü.

Genellikle bir borçlunun takipçisi veya sabit oranlı anlaşması sona erdiğinde yürürlüğe giren standart değişken oranlı olanlar da tasarruf görecek. Eylül ayından itibaren Santander SVR'sini %7,50'den %7,25'e, Lloyds %7,25'ten %7,0'a ve Halifax %8,74'ten %8,49'a düşürecek.

Daha değişken yapıları göz önüne alındığında, takip eden ve SVR ipotekleri Birleşik Krallık ipotek piyasasının nispeten niş bir parçası olmaya devam ediyor. Ticaret kuruluşu UK Finance'e göre, Aralık 2023 itibarıyla 8,39 milyon vadesi dolmamış konut ipoteklerinden 643.000'i takip eden ve 624.000'i SVR'ydi.

Ancak analistler, kesintilerin sabit faizli ipoteklerde bulunan 6,93 milyon haneye yansımasının uzun sürmeyebileceğini öne sürüyor. Nitekim geçen hafta Nationwide, BOE'nin para politikası değişikliğini öngörerek beş yıllık sabit faizinde %4'ün altında bir anlaşma sunan Nisan ayından bu yana ilk kredi veren oldu.


“[Borrowers can] L&C Mortgages'ın yardımcı direktörü David Hollingworth, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Kredi verenler oldukça rekabetçi bir pazarda pay kazanmak için sıkı bir şekilde mücadele etmeye devam ettikçe, sabit faiz oranlarında daha fazla fiyat iyileştirmesi görmeyi bekliyoruz” dedi.

AJ Bell'in kişisel finans direktörü Laura Suter, Perşembe günkü kararın BOE'nin faiz indirimi döngüsünün “başlangıç silahını ateşlemesi” ile diğer kredi verenlerin de “aynı yolu izleyeceğini” kabul etti.

İngiltere'deki gayrimenkule destek


Hargreaves Lansdown'a göre, ev sahipleri için başlangıçta tasarrufların asgari düzeyde olması beklenirken (takip eden oranlarda yaşayanlar için aylık ortalama 28 sterlin civarında), bu tasarrufların İngiltere'nin yaşam maliyeti krizinden çıktığına dair güveni artırması ve İngiltere konut piyasasına dolaylı etkileri olması bekleniyor.

Hargreaves Lansdown'ın kişisel finans bölümünün başkanı Sarah Coles, “Bu durum, daha fazla alıcıyı, bu pazarın bir inanç sıçraması yapıp satın alma yapmak için doğru pazar olduğuna ikna edebilir” dedi.

Savills Araştırma Direktörü Emily Williams, alıcı sayısındaki artışın sonbaharda piyasa faaliyetlerinde bir artışa yol açacağını ve bu yıl fiyat artışının toplamda %2,5 oranında artmasının beklendiğini söyledi.

Yine de, BOE'nin faiz oranlarını 5-4'lük dar bir çoğunlukla düşürmeye oy vermesiyle, faiz oranlarındaki gelecekteki düşüş yolu belirsizliğini koruyor ve merkez bankası ihtiyatlı davranacağı konusunda uyardı. Bu nedenle, bazı analistler daha önemli tasarrufların ev sahiplerine aktarılmasının biraz zaman alacağı konusunda uyardı.

ICAEW ekonomi direktörü Suren Thiru, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Faiz oranı belirleyicileri arasındaki bölünmüş oylama kararı, bunun oldukça şahin bir faiz oranı indirimi olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu politika gevşemesinin büyük bir faiz oranı indirimi döngüsünün başlangıcı olması pek olası değil.” dedi.