Iş yerinde nasıl özgüvenli olunur ?

Selen

New member
İş Yerinde Özgüven: Düşünceler, Stratejiler ve İletişimin Gücü

Bir sabah, ofisteki kahve makinesinin başında beklerken, arkadaşım Elif bana dönüp şöyle dedi: “Bir şekilde her gün gelip burada oluyorum ama... içimdeki o ‘güçlü’ duyguyu hep eksik hissediyorum. Özgüvenli olmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum ama bazen kendimi yetersiz hissediyorum.” Elif’in sözleri beni düşündürdü. Özgüvenin aslında, özellikle iş yerlerinde nasıl inşa edilebileceği üzerine çokça konuşulması gereken bir konu olduğunu fark ettim.

Bir sabah, ofisimizin farklı karakterlerinden biri olan Bora ile de benzer bir konuşma yapmıştım. O da dışarıdan bakıldığında oldukça güvenli biri gibi görünüyordu ama, aslında aynı eksikliği o da hissediyordu. Hatta bir gün Bora, iş yerinde bir sunum yaparken titreyen elleriyle beni şaşırtmıştı. "Bazen, her şeyin yolunda gitmesini isterken, içimdeki gücü bulamıyorum," demişti.

İşte, bu durumlar ve bu insanlar, iş yerinde özgüvenin nasıl oluştuğunu anlamama yardımcı oldu. Özgüven yalnızca bir duygu değil, aynı zamanda bir beceri. Hepimiz, farklı yollarla bu beceriyi geliştirebiliriz.

Bora'nın Stratejik Yaklaşımı: Hedef Belirleme ve Adım Adım İlerleme

Bora, iş yerinde oldukça stratejik bir düşünce yapısına sahipti. O, her şeyin bir plan dahilinde olmasına inanırdı. Bora, özgüven konusunda da benzer bir yaklaşım benimsedi. "Özgüven, hedefe odaklanmakla başlar," dedi bir gün bana. "Eğer ne yapmak istediğini bilmezsen, neye güveneceğini de bilemezsin."

Bora, iş yerindeki her görevi adım adım planlar, önce küçük hedefler koyar ve sonra bunları başarıyla tamamlardı. Ancak, bazen bu hedeflere odaklanırken ilişkileri göz ardı edebiliyordu. "Benim için önemli olan sonuçlar. Başarıyı elde etmek," diye belirtmişti. Bora'nın yaklaşımı aslında tarihsel olarak erkeklerin iş dünyasında daha fazla karşılaştığımız bir stratejiydi. Hedefe ulaşmak ve çözüm odaklı olmak, birçok erkek için özgüvenin bir göstergesi olarak görülür. Yani iş yerinde özgüvenli olabilmek için, erkekler genellikle mantıklı bir strateji izler ve yol alırken sürekli sonuçlara odaklanırlar.

Ama, Bora'nın stratejik yaklaşımı bazen eksik kalıyordu. Çünkü bazen iş yerindeki diğer insanların, ekip arkadaşlarının hisleri ve motivasyonları da göz ardı ediliyordu.

Elif'in Empatik Yaklaşımı: İletişim ve Duygusal Zeka

Elif ise tam tersi bir yaklaşımdı. Onun için özgüven, başkalarıyla güçlü iletişim kurmak, empatik olmak ve insanları anlamaktı. "Özgüven demek, kendini ifade edebilmek demek," diyordu. "Ama bu, sadece ne düşündüğünü anlatmakla bitmiyor. Karşındakinin hislerini, ihtiyaçlarını da anlaman lazım. Eğer karşımdaki kişiyle gerçek bir bağ kurarsam, kendimi daha güçlü hissediyorum."

Elif, herkesin değerli olduğuna inanıyordu ve empatik yaklaşımı ile iş yerindeki diğerleriyle güçlü bir bağ kurabiliyordu. Ofiste zor bir gün geçiren bir arkadaşına zaman ayırıp dinler, ihtiyaçlarını anlamaya çalışırdı. Bu, ona sadece duygusal olarak güç veriyordu, aynı zamanda özgüvenini artırıyordu. "İnsanlar seni dinlediğinde, onlara değer verdiğinde, daha özgüvenli hissedersin. Kendini güçlü hissedersin çünkü karşındaki kişi seni anlıyor," diyordu.

Elif’in bakış açısı, genellikle kadınların iş yerlerinde benimsediği bir yaklaşım olarak öne çıkar. Kadınlar, tarihsel olarak, toplumda ilişki kurma ve empati geliştirme konusunda daha çok teşvik edilmiştir. Bu sebeple, Elif’in empatik yaklaşımı, iş yerinde özgüvenin daha ilişkisel bir yönünü yansıtır. Elif, insanların ihtiyaçlarını dinleyerek, onlarla güçlü bağlar kurarak özgüvenini pekiştiriyordu.

Birleşik Stratejiler: Hem Hedef, Hem İnsanlar

Bora ve Elif’in yaklaşımlarını birbirinden bağımsız olarak ele almak, iş yerinde özgüvenin sadece bir yönünü görmemize sebep olabilir. Gerçek şu ki, her iki yaklaşım da iş dünyasında oldukça önemli. Bora’nın çözüm odaklı, stratejik yaklaşımı, hedeflere ulaşmak ve işleri zamanında tamamlamak adına kritik olsa da, insan ilişkilerini ihmal etmek özgüvenin uzun vadede zayıflamasına neden olabilir. Elif’in empatik yaklaşımı ise duygusal zekayı öne çıkararak iş yerindeki sağlıklı ilişkilerin kurulmasına olanak tanır.

Peki, ya ikisini birleştirirsek? Bora’nın stratejik bakış açısını, Elif’in empatik yaklaşımıyla dengeleyerek özgüvenimizi inşa edebilir miyiz? Elif ve Bora, birlikte çalıştıkları projelerde hem hedefleri gerçekleştirmek hem de ekip arkadaşlarıyla sağlıklı ilişkiler kurmak için bu iki bakış açısını birleştirmeyi başardılar.

Sonuç: Özgüven, Hedeflere ve İletişime Dayalı Bir Denge Gerektirir

Özgüven, yalnızca kişisel bir özellik değil, aynı zamanda iş yerindeki başarı için bir araçtır. Çoğu zaman, stratejik düşünme ve hedeflere odaklanma ile ilişkiler kurma ve empatik olma arasında bir denge kurmamız gerekir. Hedeflerimize odaklanarak ilerlerken, insanları da dinlemeli ve onlarla güçlü bağlar kurmalıyız.

Sizce iş yerinde özgüvenli olabilmek için hangi stratejiler daha etkili? Hedeflere odaklanarak mı daha özgüvenli olursunuz, yoksa başkalarıyla güçlü ilişkiler kurarak mı? Bu iki yaklaşımı birleştirerek nasıl daha özgüvenli bir iş ortamı yaratabiliriz? Düşüncelerinizi paylaşın!