Y kuşağı arasındaki servet farkı yeni bir sınıf savaşına yol açıyor

Melike

Global Mod
Global Mod
Y kuşağı arasındaki servet farkı yeni bir sınıf savaşına yol açıyorBu makalenin bir versiyonu ilk olarak CNBC'nin Inside Wealth haber bülteninde, yüksek net değere sahip yatırımcı ve tüketicilere yönelik haftalık bir rehber olan Robert Frank ile birlikte yayınlandı. Üye olmak gelecekteki basımları doğrudan gelen kutunuza almak için.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Y kuşağı zenginleriyle kendi yaş gruplarının geri kalanı arasındaki servet farkı, tüm nesiller arasında en büyük olanı ve yeni bir sınıfsal gerilim ve kızgınlık dalgası yaratıyor.

Y kuşağının büyük çoğunluğu öğrenci borçları, düşük ücretli hizmet işleri, uygun fiyatlı konutlar ve düşük tasarruflarla mücadele ederken, Y kuşağının seçkinleri önceki nesilleri geride bırakıyor. Araştırmaya göre, ortalama Y kuşağı 35 yaşında, bebek patlaması kuşağının aynı yaştakilerine göre %30 daha az servete sahip. Yine de Y kuşağının en tepedeki %10'u, aynı yaştaki en üstteki baby boomers kuşağından %20 daha fazla servete sahip.

Araştırmanın yazarları Rob Gruijters, Zachary Van Winkle ve Anette Eva Fasang, “Y Kuşağı birbirinden o kadar farklı ki, 'ortalama' Y Kuşağı deneyiminden bahsetmek pek anlamlı değil” diye yazdı. “Mark Zuckerberg ve Sam Altman gibi son derece iyi durumda olan bazı Y kuşağı var, diğerleri ise mücadele ediyor.”

Araştırma, günümüzde genellikle 28 ila 43 yaşları arasında tanımlanan Y kuşağının sürekli olarak finansal olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor. Finansal kriz sırasında reşit olan bu kişilerin ev sahibi olma düzeyleri daha düşük, varlıklarından daha fazla borçlar, düşük ücretli ve istikrarsız işler ve daha düşük çift gelirli aile kurma oranlarına sahipler.

Yazarlar aynı zamanda Y kuşağının en tepedeki %10'unun vasıflı işler için daha büyük ödüllerden yararlandığını söylüyor. Kendi ifadeleriyle, “Yüksek statülü iş yörüngelerine getiriler artarken, düşük statülü iş yörüngelerine getiriler durgunlaştı veya azaldı.”

Rapora göre, “üniversiteye giden, yüksek lisans seviyesinde işler bulan ve nispeten geç aile kuran” Y kuşağı, “benzer yaşam gidişatına sahip Baby Boomers kuşağından daha yüksek zenginlik düzeylerine” sahip oldu.

Büyük servet transferi


Y kuşağı arasında bu kadar çok zenginlik yaratan başka bir faktör daha olabilir: Miraslar. “Büyük servet transferi” olarak bilinen olayda baby boomers kuşağının önümüzdeki 20 yıl içinde 70 trilyon ila 90 trilyon dolar arasında bir servet aktarması bekleniyor. Bunların çoğunun Y kuşağı çocuklarına gitmesi bekleniyor. Cerulli Associates'e göre, değeri 5 milyon dolar veya daha fazla olan yüksek net değere sahip kişiler bu toplamın neredeyse yarısını oluşturacak.

Varlık yönetimi firmaları, bu servetin bir kısmının şimdiden gelecek nesillere akmaya başladığını söylüyor.

UBS'nin Özel Varlık Yönetimi bölümü başkanı John Mathews, “Hepimizin son 10 yıldır bahsettiği büyük servet transferi yolda” dedi. “Dünyadaki milyarderlerin ortalama yaşı şu anda neredeyse 69. Yani tüm bu geçiş veya servet aktarımı hızlanmaya başlayacak.”

Önümüzdeki yıllarda daha fazla servet aktarıldıkça Y kuşağı sınıfları arasındaki gerilimlerin artması muhtemel. Y kuşağının “nepo bebekleri”nin sosyal medyada sergilediği servet, kuşaklar arası sınıf savaşına katkıda bulunabilir ve varlıklı olmayan Y kuşağını aşırı harcamaya veya buna ayak uyduracak müsrif yaşam tarzları görünümü yaratmaya itebilir.

Wells Fargo tarafından yapılan bir anket, varlıklı Y kuşağının (250.000 ABD doları ila 1 milyon ABD dolarının üzerinde yatırım yapılabilir varlığa sahip olanlar olarak tanımlanan) %29'unun “bazen başkalarını etkilemeye güçlerinin yetmeyeceği ürünleri satın aldıklarını” itiraf ettiğini ortaya çıkardı. Ankete göre, Y kuşağının varlıklı kuşağının %41'i yaşam tarzlarını kredi kartları veya kredilerle finanse ettiğini kabul ederken, X kuşağının %28'i ve Baby Boomer kuşağının %6'sı bu oranı tercih ediyor.

Y kuşağının zenginleri ile geri kalanlar arasındaki savaş, onların servete yönelik tutumlarını da şekillendirebilir. Kırk yılı aşkın bir süredir, Amerika'da yaratılan milyonerlerin ve milyarderlerin büyük çoğunluğu, çoğunlukla girişimci olmak üzere, kendi kendilerini yetiştirmiş kişilerdir. Fidelity Investments tarafından yapılan bir araştırma, Amerikalı milyonerlerin %88'inin kendi parasını kazandığını ortaya çıkardı.

Ancak miras alınan zenginlik daha yaygın hale gelebilir. UBS tarafından yapılan bir araştırma, geçen yıl yeni basan milyarderler arasında, servetlerini miras alan mirasçıların, en az dokuz yıldır ilk kez kendi milyarderlerini kazananlardan daha fazla servet elde ettiğini ortaya çıkardı. Ve son Forbes milyarderler listesinde yer alan 30 yaşın altındaki tüm milyarderler, 15 yıl sonra ilk kez servetlerini miras aldılar.

'Aşırı' zenginlik


Y kuşağının mirasçıları arasındaki servet artışı aynı zamanda servet yönetimi firmaları, lüks şirketler, seyahat firmaları ve emlak komisyoncuları için de kazançlı yeni bir pazar yaratıyor.

Manhattan'ın en iyi lüks emlak komisyoncularından biri olan Clayton Orrigo, paralı Y kuşağı üzerinde başarılı bir iş kurdu. Compass'taki Hudson Danışma Ekibinin kurucusu, 4 milyar doların üzerinde gayrimenkul sattı ve düzenli olarak 10 milyon doların üzerinde komisyonculuk yapıyor. Son zamanlarda yaptığı işin “büyük çoğunluğunun” 20'li ve 30'lu yaşlarındaki, miras yoluyla servet sahibi olan alıcılardan geldiğini söylüyor.

“Az önce 20'li yaşlarının ortasındaki birine 16 milyon dolarlık bir daire sattım ve alıcı aile vakfına erişim sağladı” dedi. “Bu çocukların arkasında yatan zenginlik çok büyük.”

Miras alınan zenginlik Orrigo'nun uzmanlık alanı haline geldi. Casa Cipriani gibi New York üyelik kulüplerine karışan aile ofisleri, vakıflar ve genç para elitleriyle yakın ilişkiler kurmaya çalıştığını söylüyor.

Bu kalıp tanıdıktır: Varlıklı bir aile, oğulları veya kızları için kiralık bir ev istemek üzere arar; Birkaç yıl sonra, şehir merkezinde yeni, yüksek güvenlikli bir binada 5 milyon dolar veya 10 milyon dolarlık iki yatak odalı bir apartman dairesi satın almak istiyorlar.

Orrigo, “İşim dünyanın en zengin aileleriyle çok sessiz ve ihtiyatlı bir şekilde çalışıyor” dedi.

CNBC'nin gelecekteki basımlarını almak için kaydolun Zenginlik İçinde Robert Frank'la haber bülteni.