Yavaşlayan ekonomide Çin'in ultra zenginleri servetlerini nereye yatırıyor?

Melike

Global Mod
Global Mod
Yavaşlayan ekonomide Çin'in ultra zenginleri servetlerini nereye yatırıyor?Lüks bir arabada içki içen Asyalı iş adamı.

Weiquan Lin | An | Getty Images


Knight Frank'ın yakın zamanda yayınladığı servet raporuna göre, Çin'in ultra zengin nüfusunun (en az 30 milyon dolar net servete sahip kişiler) birkaç yıl içinde neredeyse %50 oranında artması bekleniyor.

Çin ekonomisinin zorluklarla karşı karşıya olduğu ve büyümenin yavaşladığı bir dönemde, 2023'te 98.551 olan sayılarının 2028'de 144.897'ye çıkması beklenen Çinli ultra zenginler servetlerini nerede saklıyorlar?

Varlık yöneticileri CNBC'ye yaptıkları açıklamada, zengin Çinlilerin mevcut yatırım yönünün “muhafazakar” olduğunu, fonlarının, sıkıntılı bir emlak sektörü tarafından sürüklenen Çin ekonomisinin zemininde uluslararası varlıklara aktığını söyledi.

Ancak ülkenin lüks gayrimenkul piyasası hala gözde bir varlık olmaya devam ediyor.

Lüks gayrimenkul


Küresel gayrimenkul firması Savills'in Çin araştırmaları başkanı James Macdonald, bunun hükümetin son dönemdeki politika gevşetmesine bağlı olduğunu belirterek, “Şanghay'daki lüks gayrimenkul sektöründeki işlemlerde gözle görülür bir artış oldu” dedi.

Çin'in gayrimenkul satın alımlarındaki kısıtlamaları gevşettiğini ve bunun da şehir merkezlerinde yeni lüks gayrimenkul lansmanlarında artışa yol açarak biriken talebi karşıladığını sözlerine ekledi.

Mayıs ayında hükümet, insanların Şanghay'da mülk satın alabilmeleri için vergi ödemeleri gereken yıl sayısını beşten üçe düşürdü. İlk kez ev sahibi olacaklar için peşinat oranları da %30'dan %20'ye düşürüldü.

Mevcut tabloda, Şanghay'daki lüks evler, özellikle ultra yüksek gelirli kişiler için servet ve likiditeyi korumak açısından değerli varlıkları temsil ediyor.


Stephen Pau

Hefeng Aile Ofisi'nde CIO
CBRE Çin Araştırma Başkanı Sam Xie, lüks konutların, özellikle Şanghay'da, son yıllarda nadir bulunmaları nedeniyle yerel yüksek gelirli kişiler ve zengin aileler için iyi bir yatırım olduğunu söyledi.

Xie'nin verilerine göre, birim fiyatı en az 2,75 milyon dolar olan yeni inşa edilen konutların işlem hacmi, 2024'ün ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 38 arttı. Xie, bu alıcıların yüzde 40'ının Şanghay'ın yerel sakinleri olduğunu kaydetti.

Şanghay'ın zengin alışveriş bölgesi Xin Tian Di'deki Arbour, Greentown'daki The Bund Garden ve finans bölgesi Lujiazui'deki Shanghai Arch gibi lüks projeler lansmanda hemen satıldı, dedi Knight Frank Asya-Pasifik Araştırma Başkanı Christine Li. Bununla birlikte, Çin'in lüks gayrimenkul pazarı hala öncelikle birinci sınıf şehirlerin çekirdek bölgelerinde yoğunlaşıyor, dedi Li.

Hefeng Aile Ofisi'nin baş yatırım sorumlusu Stephen Pau, “Mevcut tabloda, Şanghay'daki lüks evler, özellikle ultra yüksek gelirli kişiler için servet ve likiditeyi korumak açısından değerli varlıklar anlamına geliyor” dedi.

CNBC'ye konuşan uzmanlar, daha geniş emlak piyasası ve Çin'de listelenen hisse senetleri gibi diğer yerel yatırım sınıflarının ultra zenginler arasında o kadar popüler olmadığını söyledi.

Yurtdışı varlıklar


Hong Kong merkezli çok aileli ofis Hywin International'ın CEO'su Nick Xiao, “Çinli müşteriler geleneksel olarak gayrimenkul ve konut piyasası hisse senetlerine ağırlık veriyordu” dedi.

Ancak Xiao, CNBC'ye yaptığı açıklamada, bu zengin Çinli yatırımcıların, dövizler, özel kredi, özel sermaye, ABD hazine bonoları ve gelişmiş piyasa hisse senetleri de dahil olmak üzere giderek artan ve daha çeşitli varlık sınıflarını benimsemeye başladığını söyledi.

“Birçok Çinli müşteri için ABD ve Japon hisseleri, yakın vadede tersine dönmeyecek yüksek büyüme sektörlerine ve uzun vadeli eğilimlere katılım sunuyor,” dedi. Xiao, ABD hazinelerinin tarihsel olarak yüksek getirileri kilitlemelerine yardımcı olduğunu ve küresel özel sermayenin halka açık piyasa maruziyetinin üzerine bir çeşitlendirme katmanı sağladığını ekledi.


Şanghay şehir merkezindeki Lujiazui finans bölgesinin gece görünümü.

Yongyuan Dai | E+ | Getty Images


Benzer şekilde Pau, zengin Çinlilerin uluslararası varlıklara para akışının Nitelikli Yerel Kurumsal Yatırımcılar ve Nitelikli Yerel Limited Ortaklık aracılığıyla artan tahsislerde yansıtıldığını belirtti. QDII, finansal kurumların Çin dışındaki menkul kıymetlere yatırım yapmasına izin veren bir programdır. QDLP, yerel yuanın yurtdışı yatırımlar için yabancı para birimlerine dönüştürülmesine izin veren bir programdır.

Pau, “Bu, yatırımcıların genel olarak savunmacı olma eğilimiyle tutarlıdır” dedi ve zengin Çinlilerin, iç ekonomideki belirsizlikler ve daha geniş jeopolitik ortam nedeniyle muhafazakar olduklarını sözlerine ekledi.

Pau, zengin Çinlilerin özellikle gayrimenkul ve yerel hisse senetlerinde yaşanan kayıpların ardından sermayelerini korumaya ve ABD hazine bonoları gibi daha yüksek getirili, düşük riskli ürünlere yöneldiğini belirtti.

Bazı Çinli müşteriler, beceri eksikliği nedeniyle uluslararası alanda çok sayıda hedge fon stratejisi arasından seçim yapmakta zorlanıyor.


Nick Xiao

Hywin International CEO'su
“Bu, dünyanın diğer bölgelerindeki zengin bireylerin daha çeşitlendirilmiş yatırım yaklaşımıyla çelişiyor. Bu kişiler genellikle yatırım fonlarına ve çok varlıklı portföylere para ayırmaya istekli oluyorlar” dedi.

Xiao, küresel emsalleriyle karşılaştırıldığında zengin Çinli yatırımcıların servetlerinin çok sayıda banka ve aracı kuruma dağılmış olduğunu ve performansı ölçecek konsolide bir genel bakışa sahip olmadıklarını vurguladı.

“Bazı Çinli müşteriler, beceri eksikliği nedeniyle uluslararası alanda çok sayıda hedge fon stratejisi arasından seçim yapmakta zorlanıyor,” dedi. Diğerleri ise yatırım kararlarına makro, jeopolitik ve sektörel yönleri dahil ederek riskleri daha kapsamlı bir genel bakışla yönetmeyi henüz başaramadı.

Pau, yatırım davranışlarındaki bu farklılığın, anakara Çinli yatırımcıların uluslararası yatırımcılardan farklı düşünce yapılarını ve risk iştahlarını ortaya koyduğunu söyledi.

“Eski grup [is] “Sermayenin korunmasına ve istikrarlı gelir yaratmaya daha yatkın olanlar, ikinci gruptakiler ise servet yönetimine daha dengeli ve çeşitlendirilmiş bir yaklaşımı benimseme eğilimindedir.”